Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.10.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 739. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.10.14. Közélet

Mi lesz holnapután?
Albert Egon  Miközben lassan-lassan készülõdnek a különbözõ politikai pártok arra, hogy esetlegesen sikerrel vegyék a jövõ évi helyhatósági választásokat – magyarán, hogy az õk jelöltjük legyen a gyõztes –, addig az átlag ember a télre készülõdik. Némelyek, az ilyenkor szántás elõtt álló földterületeken kószálnak, mások kórót, elhullott fát szedegetnek, ez a mindennapi tüzelõjük, hiszen jobbra már nem futja, mibõl? Való igaz, hogy minden korban nehéz volt azoknak, akik a társadalom legalján tengették napjaikat, mert ezekben a közegekben csupán a puszta túlélés a tét, a nyomorba zuhanva  élnek egyik napról a másikra.
Rohanó mindennapjainkban ügyet sem vetünk rájuk, hiszen naponta megszokott látvány úgy a városban, mint a környék falvain a szakadt, rongyos, mezítlábas félvad gyerekek, kukában turkáló felnõtt, vagy éppen valamelyik lebúj kocsma küszöbén alkoholos mámorban dülöngõ atyánkfia. Hozzászoktunk, nem számít, azonban amikor az ember közvetlen környezetében tesz számadást, akkor bizony néha elborzasztja azon tény, hogy miként romlik egyre inkább az életszínvonal, miként lesz egyre több, nemcsak az idõsebbek között, hanem a fiataloknál is a munkanélküli, a nyomor. S ezek a sorsok bizony nem az elõbb említett legalsóbb szint kategóriába tartoznak. Itt már a polgárságról beszélhetünk, arról az átlag emberrõl, aki a társadalom gerincét alkotja, amelynek volt, vagy még van egy kis jövedelme, munkája, esetleg egy kis vállalkozása, ahol még alkalmazni is tudott embereket, kenyeret és jövõt adva így több családnak. Mert bárhogyan is nézzük, bizony vannak még köztünk olyan emberek, akiknek igényeik, álmaik vannak, akik nem elégednek meg a rájuk ragadt egykori bányász múlt és jelen keserveivel. Aki a gyerekeinek jobb jövõt remél, akik nem politizálni akarnak, inkább munkát szeretnének, ám akaratuk ellenére mégis ennek a tárgyává teszik õket, szisztematikusan zsarolva, megtévesztve, félrevezetve, mert az: együtt tovább a változásért! – eddig a zavarosban való kotorászást jelentette.
Vajon belátható idõn belül valóban fel lehet építeni egy erõs, autonóm Székelyföldet, vagy pusztán nemzeti érzelmekre egy új jövõt, mi a garancia? A leadott voks, vagy a józan együttmûködés, melyben egy tõkeerõs regionális gazdaság rejlik.
Mert most csak ígéretek számítanak,  holnap majd megint csak a szavazó kell, de akkor mi lesz holnapután?


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 739. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.