Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.10.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 738. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.10.07. KözéletBűnügyi iratcsomót is összeállíthatnak
A.E. “Lenni vagy nem lenni”? - egy mondatban így lehetne jellemezni a múlt pénteki tanácsülés azon napirendi pontját, amelyben azt próbálták több órán keresztül megfejteni a tanácsosok, hogy Baróton mi számít utánfutónak, és mi nem.  Többen, többféleképpen látták a megoldást, természetesen mindenik javaslatban volt logika, azonban, hogy melyik lesz ezek közül törvényes, vagy éppen felel meg az előírtaknak, abban már kevésbé volt egyetértés. A hivatal alkalmazottja, Roşu Ana a tanácsteremben elmondta, hogy felszólítást kaptak a perefekturától, hogy a még forgalomban levő, sárga számtáblás járműveknek a tulajdonosaival közöljék, kötelesek beszolgáltatni a számtáblákat. Továbbá arra kérte a tanácsot, hogy a felszólítás értelmében fogadják el az új szabályzatot a haszonjárművek forgalomba íratásával kapcsolatosan. 
Ennek értelmében minden forgalomba be nem írt járművet kötelező bejelenteni a polgármesteri hivatalnál, ez jelen pillanatban csak a traktorokra érvényes, ugyanis ezek kaphatnak sárga számtáblákat a közeljövőben. A polgármester is arra kérte a jelenlevőket, hogy fogadják el a rendőrség által is elfogadott szabályzatot, annál is inkább, mert az elmúlt időszakban többször felszólították már őket, és amennyiben nem tesznek eleget a prefektúra és a rendőrség kérésének, az ügynek sokkal komolyabb hozadéka is lehet.  Igaz, mint ahogy az megszokott már ebben az országban, a törvények sem tiszták, az államnak csak követelései és elvárásai vannak, megoldást azonban semmihez nem nyújtanak. 
A törvény értelmében az érintett személyek a traktorjukat nyugodtan beírathatják sárga számtáblával, azonban utánfutót (remorkát) már nem. Hogy megy majd ki a gazda a mezőre terményt betakarítani, utánfutó nélkül? - ha köztudott tény, hogy az effajta mezőgazdasági haszonjárműveket elsősorban a mezei munka elvégzésére íratják be, amely ez esetben nagy segítséget nyújt a termény betakarításában is. Ezt a törvény által generált patthelyzetet a tanácsteremben megjelentek sem igazán értették, és erre a lehetetlen helyzetre próbáltak olyan megoldást találni, amely a - törvényt megkerülve, de egyben be is tartva - a gazdák javát szolgálná. 
Márton István (MPP) arra figyelmeztetett, hogy ha elfogadják így a határozattervezetet, akkor ezzel valóban azokat az embereket büntetik, akik utánfutóval a mezőre járnak, hiszen ha elkapják bejegyezetlen járművel, akkor akár bűnügyi iratcsomót is kiállíthatnak pusztán azért, mert valaki utánfutóval járt a város területén. 
Pál-Szilágyi Zoltán (RMDSZ), azt javasolta, hogy mivel önmagában az utánfutó nem jármű, ezért azt kellene kieszközölni, hogy ne szerepeljen külön. Az egyetlen megoldást abban látta - s ezen véleményével többen is egyetértettek, - hogy az utánfutót is nyilvánítsák munkaeszköznek, akárcsak az ekét. 
Végül mégis úgy határoztak, hogy elfogadják módosítások nélkül a szabályzatot, ugyanakkor a polgármester által előterjesztett tanácshatározatba beírják, a sárgaszámtáblás járművek törzskönyvében megjegyzésként szerepelhet az a pont, hogy cserélhető mezőgazdasági eszközt is vontathat. Ez azonban nem vehető készpénznek, hiszen a prefektura bármikor megtámadhatja ezt a tanácshatározatot. A sárgaszámtáblák körüli huzavona bizony úgy a környék hivatalainak, mint a gazdáknak sok kellemetlenséget okoz. Hiszen így az ősz derekán, mindenkinek nélkülözhetetlen az ilyen járművek használata. 
Információink szerint nem mindenik hivatalnak volt sietős elfogadtatni az új rendszabályzatot, inkább vállalják akár a büntetést is, mintsem, hogy megnyomorítsák a gazdaemberek mindennapjait.  


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 738. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.