Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.30. Közélet

Az Európai Néppárt az egységes magyar képviseletet támogatja
Az RMDSZ politikai szerepvállalásáról, a román-magyar politikai kapcsolatokról, a romániai magyar kisebbség jogairól és törekvéseirõl folytatott kétoldalú megbeszélést Kelemen Hunor szövetségi elnök Wilfried Martenssel, az Európai Néppárt elnökével szeptember 22-én, Bukarestben. Az RMDSZ-t a szövetségi elnök mellett Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselõk, Korodi Attila, a Képviselõház Külügyi Bizottságának elnöke és Nagy Zoltán államtitkár, a Szövetségi Elnöki Hivatal kabinetigazgatója képviselte.
Wilfried Martens a találkozón leszögezte, az Európai Néppárt álláspontja az, hogy a romániai magyar közösség számára az egységes képviselet az egyetlen megoldás annak érdekében, hogy érdekeit és célkitûzéseit továbbra is érvényesíteni tudja. Ugyanakkor kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek számára az autonómia elérésének lehetõségét.
"A belga kormánynak voltam a vezetõje, amikor átszerveztük országom intézményrendszerét úgy, hogy a három nemzet képviselõi egyforma szintû autonómiaformát alakítottak ki" - nyilatkozta a találkozó után az Európai Néppárt elnöke. Hozzátette, nagyon elégedett az RMDSZ kormányzati, parlamenti és európai parlamenti tevékenységével és szerepével, és bízik abban, hogy a romániai közvélemény is értékeli ezt a munkát és az ebbõl származó hasznokat. Wilfried Martens teljes támogatásáról biztosította Kelemen Hunor szövetségi elnököt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.
Kelemen Hunor elmondta, a kétoldalú megbeszélésen áttekintették egyrészt az Európai Unió tagállamait is érintõ gazdasági válság legfontosabb megoldási lehetõségeit, ugyanakkor tárgyaltak az Európai Néppárt jövõ évben sorra kerülõ kongresszusáról is.
"Arra kértem Wilfried Martenst, hogy a Néppárt programjának a módosításakor támogasson bennünket abban, hogy a nemzeti közösségek jogai, az autonómia kérdése, mindazok a közösségi jogok, amelyeket mi évek óta szorgalmazunk, jelenjenek meg az Európai Néppárt programjában is. Erre az elnöktõl határozott ígértet kaptunk. Beszéltünk azokról a kérdésekrõl, amelyek a romániai magyarság képviseletét illetik Romániában és az Európai Parlamentben, és Wilfried Martens megerõsítette azt az egykori kijelentését, amelyet a februári kongresszusunkon a video-üzenetében is elmondott, hogy a romániai magyarságnak egységes képviseletre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja õrizni és erõsíteni a pozícióját, és hogy a kisebbségi jogok terén elõre tudjon lépni. Ez mindenkinek az érdeke" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.
A találkozón a schengeni csatlakozás kérdése is napirendre került. Ezzel kapcsolatosan az RMDSZ álláspontja az, mondta el Kelemen Hunor, "hogy az ország nem fogadhat el olyan plusz feltételeket, amelyek a megállapodások kereteit túllépik, hiszen Románia a technikai feltételeket teljesítette, és az Európai Néppárttól is azt várjuk el, hogy ezt a kérdést hasonlóképpen kezelje. Én bízom abban, hogy az októberi államfõi, kormányfõi szintû találkozóig ez a kérdés nyitott marad és egy olyan megoldást lehet találni, amely akár egy kétlépcsõs csatlakozást jelent, és Hollandia számára is elfogadható lesz. Ugyanakkor remélem, hogy megérti Hollandia is, hogy az Európai Unióban nincsenek másodrangú országok."
A schengeni csatlakozás ügyében az Európai Néppárt elnöke elmondta, a tegnap a Néppárthoz tartozó miniszterek megbeszélésén arra a következtetésre jutottak, hogy az igazság- és belügyi miniszterek mai tanácskozásán megpróbálják meggyõzni Hollandiát arról, hogy pozitív szemléletre van szükség Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ügyében.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.