Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.30. KözéletValljuk magyarnak magunkat!
A.E. Október 1-20 között egész Erdõvidékre kiterjedõ népszámlálási akcióba kezd a nemrég párttá alakult Erdélyi Nemzeti Tanács. Az akció célja nem más, mint megértetni az emberekkel azt, hogy miért fontos, hogy ne székelynek, hanem magyarnak vallják magukat a hamarosan kezdõdõ népszámláláson. - tudtuk meg Szép Bélától, az EMNT baróti szervezetének elnökétõl, a Demokrácia Központban tartott sajtótájékoztatón. Kiemelten fontos az a tény, hogy egységes legyen a nemzet, az Erdélyben elõ magyar kisebbség nem engedheti meg magának  a szétszakadást. Egy ilyen demográfiai mutatókkal rendelkezõ kisebbségnek létkérdés az elkövetkezõ idõben, hogy magyarnak vallja magát, és ne székelynek. “Mivel székelyföldön vagyunk, bárki rendelkezhet székely identitás-érzettel, ezzel semmi gond sincsen, a probléma az, hogy ha – és ez fõleg székelyföldön forulhat elõ, – nagyszámban vallják székelynek magukat az emberek, akkor ez kihatással lesz az erdélyi magyar társadalomra is. Ám ez alkalommal nem a személyes érdekeket kell figyelembe vennünk, hanem egy közösség jövõjét kell szem elõtt tartanunk. Szeretnénk mindenkihez eljutni, minden családhoz bekopogni, és felvilágosítani a népszámlálás fontosságáról. Ebbe az akcióba be szeretnénk vonni minden egyházat, civil szervezetet, polgármesteri hivatalt, hiszen ez egy közös ügy. Ez is az a szekér, amelyet több ló húz, ám egy irányba kell hogy haladjon. Egész Székelyföldön, de úgy általában a magyar lakta vidékeken nagy az elvándorlás és az elöregedés, ezért nem szabad, hogy most úgymond kettészakadjon a nemzet. Erdélyben most szükség van minden magyarra, ezért mindenkit be kell jelenteni, azon személyeket is, akik legalább két hónapja nem tartózkódnak itthon”.– tájékoztatott az elnök. Bõvebb információt a 0264-308.208-as telefonszámon, vagy a:
www.magyarnaklennijo.ro honlapról lehet szerezni, esetleg e-mailt is lehet írni a: nepszamlalas@emnt.org címre, vagy erdeklõdni személyesen a baróti Demokrácia Központban, munkanapokon, hétfõtõl-péntekig 10-16 óráig.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.