Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.30. Művelődés

 Szeptember 23-24-én a baróti Gyöngyharmat régizene együttes meghívást kapott a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság által szervezett V. Reneszánsz Kastélyfesztiválra. Együttesünk kellemes utazáson vett részt a varázslatos, sárga iskolabusszal. Már az odavezetõ út alatt elkezdtük a zene világában való elmerülést, így a közel hat órás úton senkinek sem maradt ideje a szomorkodásra. A hangulat tetõfokára hágott, amikor megérkeztünk a magas Déva vár árnyékában húzódó szálláshelyünkre. A látványtól felbuzdulva bevettük Déva várát ötvözvén a történelmet a mûvészetekkel. Kissé fáradtan, de remek hangulatban sétáltunk a városban, többek között meglátogatván a Magna Curiát, melynek, mint tanáraink meséjébõl kiderült, kötõdése van az olaszteleki Dániel családhoz. A városnézést  egy élõzenével ellátott teraszon zártuk, aztán egy éjfélig tartó baráti beszélgetés után álomra tértünk. Másnap frissen és üdén indultunk a Déva közelében elhelyezkedõ Marosillyére az V. Reneszánsz Kastélyfesztiválra.
Bethlen Gábor korát ezúttal a reneszánsz gyermekkórusok találkozója idézte fel. A mesébe illõ táj, valamint a kastély látványától máris a 14-16. században találtuk magunkat. Egy rövid szentmise után kiélhettük zene iránti rajongásunkat. Gyönyörû napsütés, lágy szellõ és máris szállóigévé válhat, hogy száll az ének, repül a kotta.  A repetoárunk 17. századi virágénekeket, Kájoni, illetve Vietorix kodexból válogatott virágénekeket és Kájoni táncokat tartalmazott. A végén közös produkcióra került sor, zenélt a Gyöngyharmat és a dévai Renaissance együttes táncolt. Helytörténeti ismereteinket tovább gyarapítva  meglátogattuk a Vajdahunyadi várat. Rengeteg élménnyel gazdagodva térhettünk haza. Köszönjük Gyulai-György Éva tanárnõnek a velünk való foglalkozást, Dimény János igazgató úrnak, illetve Kovászna Megye Tanácsának a támogatást.
 F. Boglárka


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.