Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.30. Közélet

Az 1790-ben épített szárazajtai református templom udvarán szeptember 26-án reggel gyülekezik az emlékezni vágyók tömege. Bár sokan mondják, jó volna felejteni, abbahagyni az emlékezést, - de ahogy múlt nélkül nincs jövő, úgy a múlt megtagadása a jövőről való lemondást jelent - és ezt egy nemzet nem engedheti meg magának.

S ahogyan nem felejthet a nemzet, úgy egy közösség, a szárazajtaiak sem tehetik meg ezt. A Vitézi rend mellett a megye vezetői is eljöttek, Tamás Sándor, megyei tanács elnök ez alkalommal magával hozta a megyezászlót is, amelyet az ünnepi istentisztelet után adott át Barthalis Sz. Pálnak, a falu református lelkészének.

Hatvannégy Vármegyés fiatalok. " Nacionalistának jó értelemben lennie kell mindenkinek. A baj az, ha a nacionalizmus átmegy sovinizmusba, az ilyen szélsőségek vezettek 1944 szeptember 26-i. szörnyű eseményekhez. Ne feledjük, Krisztusban mindnyájan egyek vagyunk, akár román, magyar, vagy cigány az ember" - hangzott el az istentiszteleten.

A bibliai Saul (Pál Apostol) is dühtõl lihegve érkezett Damaszkusz alá, azért ment, hogy gyilkoljon, ám Krisztus megszólította õt.. . Talán a Maniu féle vasgárdisták útban Szárazajta felé is találkoztak Krisztussal, ám akkora volt bennük a düh, gyûlölet, hogy szavait nem hallották.  Mert valamit végre akartak hajtani: megtorolni a magyarok múltbéli gaztetteit.

Ex Libris- díj a a Lármafa Kulturális és Sportegyesületnek, az átadó dr. Gubcsi Lajos, Hende Csaba honvédelmi miniszter levelét olvasta fel Dr. Gubcsi Lajos az eseményhez a következõket fûzte hozzá: “Legyen örökké kristálytiszta az emlékezetünk. Ki-ki maga döntse el, hogy megbocsájt-e  vagy sem. De ne feledjük, hogy a bosszú megmérgezheti a szíveket”.

Zászlóátadás, immáron három zászlaja is van a Székely népnek. Az egyik a Magyar, a másik a Székely, és a harmadik a Megye zászlaja Ezekre joggal lehet büszke minden itt élõ magyar. E három zászló is azt kell, hogy sugalja nekünk, össze kell tartanunk minden áron, büszkék kell legyünk arra, hogy Magyarok vagyunk!

Útban az emlékmû felé – hiába telt el 67 esztendõ, a sebek mégis nehezen gyógyulnak. Tavaly a román ortodox egyházzal közösen emlékeztek, mintegy megbékélés gyanánt, akkor a két nemzet (román-magyar) együtt rótta le kegyeit a központban felállított emlékmû elõtt, melyet egyébként ugyancsak román és magyar kõfaragók közösen készítettek.

A lemészárolt 13 ártatlan áldozat névsora: Elekes Lajos, Gecse Béla, Nagy András, Nagy D. József, Nagy Sándor, Málnási József, Németh Gyula, Németh Izsák, Szabó Beniám, Szép Albert, Szép Albertné Málnási Regina, Szép Béla, Tamás László. Bûnük csupán annyi volt, hogy abban az idõben nem volt tanácsos magyarnak lenni. 

Bardocz Csaba, a község polgármestere úgy emlékezett, hogy abban az idõben létezett egy lista, a nemtanácsos dolgokról, amelyen legfõképpen magyarnak lenni nem volt tanácsos. “13 ártatlan magyar székely adta az életét azért, mert csupán bûnbakkot kerestek, sajnos az ilyesmi mindennapos volt akkor, a háborus idõkben”. - fogalmazott.

A polgármester emlékeztetett arra is, hogy 1944-ben lehetõség volt a szélsõséges eszmék megvalósítására, ennek következményeként lõfegyverrel és baltával lemészárolták a szárazajtaiakat. “Tévedés lenne azt hinni, hogy ez egy vezetõ öncélú mûve lett volna, ez egy jól átgondolt, fentrõl irányított poltitikai manõver volt”.

Talán õk is tanúi voltak  a vérengzésnek.... Benkõ Emõke székkapitány a jelenlévõ székely-magyar  testvérekhez  fordulva így szólt: “Ne feledjük, hogy mi még mindig rabságban élünk. Megbékélni csak akkor lehet, ha a nemzet megkapja azt a szabadságot, amely Isten adta jog”!  Jogunk van ahhoz, hogy ne kezeljenek másodrendû állampolgárokként”.

Szárazajta üzenete óva int - ez soha nem történhet meg többé! A megemlékezés utolsó mozzanataként a hozzátartozók elhelyezik a kegyelet koszorúit az emlékmûvön. A ünnepélyt követõen sor került Benkõ Levente újságíró-történész az eseményrõl írt könyve második, bõvített kiadásának bemutatójára is. 
Kép és szöveg: Albert Egon<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 737. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.