Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.16. Közélet

Himnusz délben és esõben
Havelka Ferenc – Attila 
Az utóbbi idõben több összefüggésben is szóba került a híradókban Románia himnusza. Valamilyen sportrendezvényen külföldön nemrég a jelenkori, Desteaptã-te, Romãne kezdetû himnusz helyett a szervezõk a régi, Trei culori-t játszották le. Igen, mert vannak olyan országok, ahol évszázadok óta nem változtatták meg a nemzeti szimbólumokat, nálunk ahogy fúj a szél, úgy lobog a zászló. De történt egy másik szerencsétlen eset is, amikor a románok kopasz énekese, Marcel Pavel összekeverte a himnusz sorait, amit az újonnan megnyitott stadionban, Románia-Franciaország közt játszódó mérkõzés elõtt énekelt, és, mit ad Isten, éppen azt a sort felejtette ki, amelyben benne volt a római császár, Traian neve is. Államelnökünk, aki szintén Traian, kínosnak minõsítette a helyzetet, és javasolta, hogy törvénytervezettel tegyék kötelezõvé az iskolákban a himnusz éneklését, amint mondta, egy nemzet, ha erõs akar lenni, tisztelnie kell az állam szimbólumait.
Szegény székely gyermekek, a kommunista világban megtanulták, hogy három szín van a világon, most, ha kötelezõ lesz a himnuszéneklés az iskolában, azt is megtanulják, hogy a románoknak fel kell ébredniük. Ezzel amúgy semmi baj nincs, mert minden tisztességes polgárnak tudnia kell az állam himnuszát, mindaddig, amíg a székely, vagy a Magyar himnuszt is zavartalanul énekelhetjük. Régen, a háromszínû világban, csak titokban lehetett énekelni, de még úgy sem, mert ha valakit elkaptak, akkor annak annyi volt. De milyen az ember, ha iszik, s olyan, mint a balsors a himnuszban? Bátorságra kap, eszébe jut, hogy székely magyar, s egy-két kupica után rágyújt a himnuszra, a székelyre, s énekeli: ne hagyd elveszni Erdélyt, istenünk! Épp akkor érkezik a milicista, s számon kéri a bajszos, kalapos bácsit, aki nem is lenne székely, ha nem vágta volna ki magát: Ceauºescu elvtárs sem szeretné, ha Erdély elveszne! És ebben a siker- és pálinka mámorban az olvasottabb székelyünknek eszébe jut egy másik székely, Tamási Áron írása, valami himnusz és szamár a címe, azon nem elmélkedik, hogy ki a szamár, de azt szerette volna tudni, hogy a himnuszt ki énekelte, a szamár, vagy aki a hátán ült, és melyik himnuszt énekelte?


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.