Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.16. Közélet

Harmadik alkalommal, két napon át ünnepeltünk a hétvégén, szeptember 10-11-én Székelyszáldoboson. Szombaton Kolumbán Sándor, Bardoc község alpolgármestere megnyitó beszédében arról szólt a jelenlevõknek, hogy a rendezvény közös összefogással, "az igények és az ötletek egybevetésével" jött létre. A megnyitó beszédet követõen Farkas Domokos állatorvos a szemlén résztvevõ állatfajtákat ismertette, részletezte azok jellemzõit. Az állataikat bemutató gazdákat és Farkas Domokos állatorvost a szemle végén oklevéllel jutalmaztuk. A színpadi elõadásokat a székelyszáldobosi óvodás és I-IV. osztályos Kankalin néptánccsoport nyitotta meg. Azt követõen bejelentettük a közebédet, amelyre a vadászegyesület adta a hozzávaló húst, a fûszereket, kellékeket stb. a rendezõk álltuk és elfogyasztásához 1 (egy) lej szimbolikus összeget kértünk. A Baróti Demeter Vilmos által tartott íjászbemutató szemlélõi és résztvevõi lehettünk, az annak kijelölt helyen, és ahol elsõ alkalommal megpróbált célba lövéseim a vártnál sikeresebbek voltak. A tavalyi rendezvényhez képest 2 taggal bõvült a székelyszáldobosi ifjak zenés mûsora. A Tókos Attila által ajánlott zenecsomagban felléptek Fejér Lilla, Kusztura Sándor, Jocó Jr., és Boti. Közös éneklések a tábortûznél, majd a Bardoci LázáRock zene összeállításával zárult a szombati nap.
Vasárnap Székely Miklós református lelkipásztor igehirdetését követõen a templomkertben Balázsi Dénes, Bardoc község polgármestere, Kolumbán Sándor, Bardoc község alpolgármestere ünnepi beszéde után megkoszorúztuk az államalapításunk millecentenáriumára, az 1849-49-es forradalom és szabadságharc, az elsõ és második világháború áldozatainak és László Gyula történésznek emléket állító alkotásokat. Bemutatásra került a Száll a dobos címû, második alkalommal megjelent faluújság. A Csala kürtje fúvószenekar vezette az ünneplõket az iskola udvaráig, ahol Tókos Jenõ iskolaigazgató és Kovács Irén magyar szakos tanárnõ mondott avatóbeszédet, majd Székely Miklós református lelkipásztor szentelte meg az erre az alkalomra állított haranglábat, azzal az új helyre kerülõ haranggal, amelyik 1937-ig a régi iskolaépületben, majd az új iskola padlásán kialakított toronyban volt elhelyezve. Demeter Katinka, Trinfa Egon szavalatai, a Magyar és Székely himnusz eléneklése után a Csala kürtje fúvószenekar a református temetõbe, néhai Janó Sándor (1848-1929) felújított sírjához kísért, ahol Kolumbán Sándor méltatta a tanítóként, iskolaigazgatóként és a református egyház énekkarvezetõjeként is maradandót alkotó pedagógus életpályáját, s hangsúlyozta, a Székelyszáldobosért Egyesület és az Iskola mindent el fog követni, hogy elõdeink emléke ne merüljön feledésbe. A sportpályára való felvonulás, a köszöntõ és programismertetés után a bardoci Kormos néptánccsoport és az erdõfülei Dobó néptánccsoport mûsora következett. Ingyenes vérnyomás-és cukorszint mérésre volt lehetõség, a Diakónia Keresztény Alapítvány jóvoltából. Eközben javában folytak a futballvetélkedõk, gyerekjátékok, -vetélkedõk, arcfestés. Kupákkal, oklevelekkel és díjakkal jutalmaztuk a versenyzõket. Ezen az estén is felléptek énekesek, olyanok, mint Mc Badi, Tókos Melinda, Hangyaboy, Studio Project, Tomi és a romalányok. A 2011-es falunapok karaoke-val zárult, ahol többen kipróbálták tehetségüket.
A jó idõ mindkét nap társult a szervezõkhöz és elárusítókhoz, így a színpadi elõadásokat is szép számú közönség kísérte figyelemmel, eközben flekken, miccs, sör, kürtöskalács, méz, vattacukor, lángos és még sok más közül válogathattak, kóstolgathattak.
Köszönetet szeretnék mondani támogatóinknak: Székelyszáldobosi közbirtokosság, Bardoc Község Tanácsa (a Székelyszáldobosért Egyesület támogatásáért), Kovászna Megye Tanácsa, Instal-All Sepsiszentgyörgy, Demeter Dénes Sepsiszentgyörgy, Marconi Kft, Kolumbcom Kft, Farkas György Székelyudvarhely, Zecovi Kft, Ati-motor Kft, Erpék, Nóda György Sepsiszentgyörgy, Deák Hámor Kft, Delney Kft, Zöldút Kft, Kormos Pan Kft. Ugyancsak köszönetet szeretnék mondani a Székelyszáldobosi Iskola, Református Egyház és a Reménység kórus tagjainak, valamint mindazoknak, akik hozzájárultak a falunapok megszervezéséért és sikeres lebonyolításáért.
 Székelyszáldobosért Egyesület
Kolumbán Domokos


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.