Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.16. Közélet

Nyílt nap a Közösségi Komplexumban
A baróti Közösségi Szolgáltatási Komplexum (Kovászna Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság) a Laura Házzal (Hisszük Hogy Fontosak Egyesület) közösen szeptember 21-én, szerdán hagyományõrzõ szándékkal, elõször szervezi meg a a fogyatékkal élõ gyerekek világnapját, amely egyben nyílt nap is a baróti rehabilitációs központ számára. Ennek a napnak a fõ üzenete a másság elfogadása, befogadása. Azt gondoljuk, hogy ez az esemény kiváló alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi felelõsségvállalás fontosságára. A nyílt nap egyben lehetõséget biztosít a Laura Ház és a Közösségi Komplexum szolgáltatásainak megismerésére és a kapcsolatteremtésre az érdeklõdõk, a fogyatékossággal élõ gyermekek, családtagjaik és az intézmény, valamint az egyesület szakemberei között.
A nyílt nap programja: 10 órakor a Laura Házban járó fogyatékkal élõ gyerekek vidám utcai felvonulására kerül sor a város utcáin. 11-13 óra között a Közösségi Komlpexum (Petõfi v. Híd utca) udvarán csoportos játékok a gyerekeknek és szüleiknek a Laura Ház szervezésében, majd ugyanott 16-18 óra között a kisbaconi Bodvaj Egyesület tagjainak részvételével népi gyermekjátékokra és arcfestésre kerül sor. A délutáni programban a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont önkéntes diákjai is besegítenek.
Szeretettel várunk minden érdeklõdõt!
Közösségi Szolgáltatási Komplexum - Barót
A baróti Közösségi Komplexumot 2006. decemberében a Kovászna megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság alapította. Az intézmény épületében elõtte árvaház mûködött, amelyet átalakítottak, felújítottak. A központ székhelye a Petõfi Sándor utca 8 szám alatt található, vezetõje Incze Mária doktornõ. A Közösségi Komplexum vezetésében négy szolgáltatás mûködik: Nappali Foglalkoztató Központ, Rezidens Központ, Gyermekek Rehabilitációs Központja, Családi Ház (utóbbi külön épületben mûködik).
A Nappali Foglalkoztató Központba 7-14 év közötti szociálisan hátrányos helyzetben élõ diákok járnak. A központ célkitûzése megelõzni a gyerekek iskolából való kimaradását, illetve megelõzni azt, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben élõ szülõk elhagyják a gyerekeiket. Segít a gyerekeknek a tanulásban, szabadidõs tevékenységeket szervez számukra, készségeiket fejleszti, amely a gyermek önállósódását segíti elõ. Szülõknek, jogi képviselõknek tanácsadással szolgál.
A Rezidens Központban 2-7 év közötti fogyatékos gyerekeknek ad helyet, akiknek szülei meghaltak vagy akiket szüleik elhagytak, illetve kérték, hogy a központba helyezzék el õket, mivel nem tudnak megfelelõ ellátást biztosítani számukra. A központ küldetése, biztosítani a rászoruló gyerekek szabad hozzáférhetését meghatározott idõre az elszállásoláshoz, gondozáshoz, rehabilitációhoz, neveléshez és felkészítéshez, amelyek nélkülözhetetlenek a családba, illetve a társadalomba való beilleszkedéshez, visszailleszkedéshez.
A Családi Ház a nagy létszámú nevelõotthonok létszámának csökkentése és a nevelõotthoni rendszer családi formával történõ helyettesítése céljából jött létre. Az otthon legfontosabb jellemzõje a kisközösség,  ami heterogén nemi és életkori csoportokat és kis létszámot jelent. A város környezetébe integrálódó intézmény tíz, 2-18 év közötti gyermek számára nyújt teljes ellátást. 
A Rehabilitációs Központ célkitûzése a fogyatékossággal élõ gyerekek életét megkönnyíteni, élhetõbbé, korlátoktól mentesebbé tenni. Továbbá célja specifikus, személyre szabott fejlesztõprogramok által ezeket a gyermekeket segíteni, és megpróbálja a lehetõségekhez mérten a legnagyobb önállóságra nevelni. Komplex rehabilitációs programot biztosít az értelmileg akadályozott, valamint halmozottan sérült gyerekek számára, napi stimuláló és fejlesztõ tevékenységek, illetve egyéni és csoportos terápiák biztosítása által. A szolgáltatás a rezidens központ, a nappali foglalkoztató központ gyermekei számára nyújt komplex rehabilitációs szolgáltatást, de szívesen fogad fogyatékkal élõ gyermekeket a környékrõl, akiknek szülei vállalják, hogy behozzák õket a központba. Érdeklõdni, jelentkezni a következõ telefonszámon lehet: 0267-377 326
Laura Ház ("Hisszük Hogy Fontosak" Egyesület)
Egyesületünk 2003-ban alakult azért, hogy az óvodából kinõtt halmozottan sérült erdõvidéki gyerekeknek (9-18 év között) és fiataloknak (18-30 év között) napi tevékenységet biztosítson Baróton. Legfõbb célunk az egyénre szabott fejlesztés, amelynek során a sérült egyént önállóságra neveljük, amely elõsegíti a késõbbi integrációt a társadalomba. Ugyancsak céljaink közé tartozik egy védett mûhely kialakítása! Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy továbbra is várjuk a halmozottan sérült gyerekek, illetve fiatalok jelentkezését a következõ telefonszámon: 0755-267140
Mivel egyesületünk önerõbõl tartja fenn magát bármilyen segítséget, támogatást elfogadunk! Köszönjük.
dr. Incze Mária intézményvezetõ
 Demeter Mária szociális munkás


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.