Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.16. KözéletAz analfabétáktól a gondolkodó emberig
A.E.  Elsõ lépések az érettségi felé
Az idei iskolakezdés akárcsak az elmúlt években, az idén sem volt zökkenõmentes - fõként Barót esetében, - ám más vidékeken is alig akadt tanintézmény, amely ne küzdene valamilyen anyagi, vagy egyéb hiányosságokkal. Ugyanakkor az idei katasztrofális érettségi eredmények sem emelték az esemény ünnepélyességét, ennek fényében talán az idei iskolacsengõ nemcsak hogy hívogató, de egyben figyelmeztetõ is volt. Szeptember van - becsengettek, - elérkezett a munka ideje, s az elmúlt idõk eseményei bizony arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy akad még éppen elég tennivaló. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban elhangzott beszédek is mindinkább ezen gondolat köré tömörültek. Ám valljuk be, néhány ott elhangzott vezérgondolat a jelen fényében inkább írható az ilyenkor fellépõ túlfûtöttség számlájára, hiszen ilyen gazdasági és szociális mutatók mellett nagyon nehéz "kinevelni" a jövõ generációit. Dimény János a Baróti Szabó Dávid Líceum igazgatója úgy fogalmazott: "Gondolkodó embereket kell nevelni - nem azok az analfabéták, akik nem tudnak olvasni, hanem azok, akik nem képesek tanulni.” Az igazgató kiemelte, hogy nagy szükség van az iskola és a szülõ közti párbeszédre, hiszen a tanuló  közös érték. Beszédében kitért arra is, hogy az ide érkezõ gyerekek jó helyre jöttek, hiszen az iskolában olyan pedagógusok vannak, akik a vidék és a szakma szerelmesei. Ugyanakkor ez az iskola lehetõséget ad a kibontakozásra is. Barót város polgármestere elsõsorban szakmai elégtételt és elismerést kívánt az új tanévben, egyben örömét fejezte ki, hogy újra itt vannak a kezdõ iskolások is. Mintegy figyelmeztetésként elmondta azt is, hogy oda kellene hatni, hogy az iskolakezdést ne kudarcként éljék meg a diákok. Majd a természetességrõl és a józan önbecsülésrõl is beszélt. A baróti katolikus egyház részérõl Pap Márton káplán adta áldását az idei iskolakezdésre emlékeztetve arra, hogy tudás nélkül csak vegetálnánk az életben, egyben keresni kell az igazi értékeket is, ám mindez Isten segítsége nélkül nem érhetõ el. Zajzon Csaba, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatója, a tõle megszokott szkeptikus hangnemben szólt: “A tavaly is azt mondtam, hogy ennél rosszabb már nem lehet, de...”. Úgy tûnik, hogy az igazgató nem beszélt mellé ezúttal sem, hiszen bár megkezdõdött a tanév, olyan tantárgyak is vannak az órarendben, amelyre eddig még nem sikerült pedagógust szerezni, ám emiatt nem lehet leállni, meg kell kezdeni a munkát. Ez a helyzet a tanügyi rendszerben ma Romániában, ettõl eltekintve jó munkát kívánt mindenkinek.

Törlesztheti adósságait a városi kórház
Körülbelül 200 ezer új lejes adósságot halmozott fel a baróti kórház az elmúlt években - tudtuk meg Dávid György kórházmenedzsertõl, - melynek jórészét a gyógyszerek kifizetetlen számlái tettek ki eddig. Most azonban változott a helyzet, - ugyanis az augusztusi baróti tanácsülést követõen, ahol elfogadták többek között azt a költségvetés módosítást, amely a városi kórházra érkezett anyagi támogatást tartalmazta, s melyet a környék hivatalai utaltak át - úgy néz ki, hogy az innen befolyó pénzeket az adósság törlesztésére tudják fordítani. Dávid György úgy látja, hogy még ebben a hónapban sikerül egyenesbe jönniük, ami az elmaradásokat illeti, és csak a folyószámlák kifizetései maradnak csak.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.