Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.16. Közélet A millenniumi emlékmû sanyarú sorsa már összekarcolt, lejárt lemez, de ha már elmentünk mellette, nem hagyhatjuk szó nélkül, a város egyik kiemelkedõ szégyene. A parkoló autók, a szemetes kukák továbbra is ott vannak.

 Olasztelek felé a legénységi lakások kísérnek vagy kísértenek utunkon, a szegénység, és egyéb lehetõségek hiánya miatt a lakók kényszermegoldásból saját fûtési rendszert alakítottak ki, ami nem is egészséges, és nem is látványos.

 Ott van a Bányavállalat egykori étkezdéje, amelynek már az ablakai is be vannak törve több helyen, a tetõcserép is málladozik. Nem lehetne oda létrehozni a bevásárlóközpontot? Mindenesetre, jobban elférne ott, mint a buszmegállóban.

 Ahol szintén megállunk egy szóra, jobban mondva egy fénykép erejéig, az a buszmegálló, itt azon morfondírozunk, hogy minek kellett nemzetközi buszmegálló Barótnak? Azért, hogy a nemzet legyen honnan kivándoroljon?

 S mielõtt a buszra felülnének, valami apróság fogyasztása ellenében a szomszéd fabutikban, – mert ugye, városi vécénk továbbra sincs – megkönnyebbülhet, mielõtt elindul a hosszú úton, idegenbe.

 S mennek is a honfitársaink, a három bányász is évek óta megy-mendegél, s talán Spanyolország felé tartanak epret szedni, mert ugye a bánya is bezárt.

 Miután a nyarunk nem volt a legkellemesebb, a vénasszonyok nyara talán kárpótol a hideg napokért. Kézbevettük a fényképezõgépet, és egyet kerültünk Baróton. A Köpec felõli bejáratnál egy lerobbant épület, a mezõgazdasági gépállomás szégyenkezik a pontratett benzinkúttal szemben.

 Jobbról az elsõ utcába befordulva az egykori fényes sportéletnek a focimeccseket leszámítva már nyoma sincs, nincs teke- és teniszpálya, de van ócskapiac, és évente cirkusz, amelynek az elefántjai megtermékenyítik a gyepet.

 A Kossuth utcán felfelé a helyi szállítási vállalat udvara mellett haladunk el, lerobbant kerítés, régi, majdnem használhatatlan jármûvek, vajon melyikekkel fognak ingázni a tanulók?! Hol vannak azok az idõk, amikor sûrûn voltak járatok Erdõvidék minden szegeletébe? A közemberek már csak taxival, de azzal is feketén járhatnak.

 Az általános- és középiskolának helyet adó, nagyiskolaként emlegetett épület mögött, mint két árva gyermek, akit a gonosz szülõk az útszélén hagytak, az új iskolaépület és az étkezde arra vár, hogy talán-talán csak befejezik, vagy akkor inkább omoljanak teljesen össze.

 Van egy ortodox vagy görög katolikus templomunk, amit ha jól tudjuk, soha nem használtak a hívek, mintha raktár lett volna egy idõben, ki van javítva, a központban virít, a több fokos lépcsõjén a fiatalok szoktak sütkérezni.

 A volt gólyafészkes iskola melletti ortodox templom igaz, impozánságával nem a nagyajtai vagy mondjuk a bölöni unitárius templomokkal talál, de a javítására bizonyára valahonnan több pénzt adtak, pedig a hívek száma sem arányos, de legalább oda járnak imádkozni és a kertet gondozni.

Kép és szöveg: Havelka Ferenc - Attila<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 735. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.