Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 734. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.09. Közélet

Visszakapják az adójukat
A román kormány augusztus 31-i ülésén jóváhagyta a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által kezdeményezett a gépjármûvek környezetszennyezési adójáról szóló törvénytervezetet, amely 25 százalékkal csökkenti a jelenlegi környezetszennyezési adó értékét.
A jóváhagyott törvénytervezet szerint azok a polgárok, akik a 2008. július elseje óta érvénybe levõ törvény szerint nagyobb környezetszennyezési adót fizettek, mint amennyit az új törvénytervezet elõír, azok visszakérhetik az adókülönbözet értékét. - tájékoztatta lapunkat Nagy József, az RMDSZ baróti szervezetének elnöke.
Az új törvénytervezet, aki szennyez, az fizet elven alapul. A környezetszennyezési adót az autótulajdonos egyszer fizeti ki, de a tulajdonosnak mind az új (hazai vagy külföldi gyártású), mind a másodkézbõl vásárolt, hazánkban elõször regisztrált autóért kell fizetnie.
Továbbá az új törvénytervezet szerint azokért az autókért is kell fizetni környezetszennyezési adót, amelyek 2007 elõtt voltak regisztrálva, és amelyekért a tulajdonos nem fizetett adót, de ebben az esetben a szennyezési adót, a tulajdonjog átíratása alkalmával kell kifizesse a vásárló. 
Az adó kiszámítása mindenik esetben egy egységes objektív kritériumrendszer (motor típusa, henger köbtartalma, CO2 kibocsátás, szennyezési fok, valamint az adott típusú autó értékének leértékelése) alapján történik.
Az új törvénytervezet egyben orvosolja az Európai Bíróság ítéletei által jelzett, a 2008-as sürgõsségi kormányrendeletben létezõ közvetett diszkriminációt is.
A környezetszennyezési adóból a Környezetvédelmi Alap több környezetvédelemmel kapcsolatos programot finanszíroz (roncsautó, roncstraktor, Zöld Ház, erdõsítés, parkosítás, gyenge minõségû mezõgazdasági területek javítása, vízprogramok, csatornázás, regenerálódó energiaforrások használata, hibrid és villanyautók használata, bicikliutak építése).
Indul a Kogãlniceanu program
Nagy József még arról is tájékoztatott, hogy Szeptember 9-én indul az RMDSZ által kezdeményezett Kogãlniceanu kormányprogram, amely a romániai mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését hivatott ösztönözni, állami támogatású hitelkonstrukción keresztül. Iratkozni a http://programenationale2011.aippimm.ro/ honlapon lehet.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 734. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.