Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.09.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 733. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.09.02. KözéletMi volt Nagy József bûne?
H.F.A.  A megyei és az országos, írott és elektronikus sajtó is ellentmondásosan tudósított az esetrõl, volt tárgyilagos beszámoló, de rosszmájú ferdítéseket is lehetett olvasni. Maga Emil Boc miniszterelnök is egyetlen tévéinterjú alatt ellentmondott magának. Annak próbáltunk utána járni, hogy mi is tulajdonképpen Nagy József bûne.
 "Nem vártam meg, hogy menesszenek az Országos Környezetvédelmi Ügynökség élérõl. Benyújtottam a lemondásomat, és ezt Borbély László, környezetvédelmi és erdészeti miniszter el is fogadta. A lemondásomat becsületbeli gesztusnak szántam, hiszen véleményem szerint sem én, sem az általam vezetett intézmény nem fõbûnös abban, hogy Romániának felfüggesztették a széndioxid kötvényekkel való kereskedésének a jogát ideiglenesen." - nyilatkozta Nagy József, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség hét elején leköszönõ elnöke, aki még pontosításként elmondta: Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség szerepköre csak annyi, hogy összesítse és feldolgozza a széndioxid kibocsátásról szóló adatokat. Azonban a szükséges adatok és tanulmányok nem álltak az általa vezetett intézmény rendelkezésére, annak ellenére, hogy többszörösen és hivatalosan kérte az információkat az illetékesektõl az elmúlt hónapokban. A felfüggesztés 2009-es adatok alapján történt, amelyekre nem gyakorolhatott döntõ hatást a 2010-ben kinevezett elöljáró tevékenysége. Tehát, a jelenlegi állapot elsõsorban a korábbi évek mulasztásán alapul, nem pedig az elmúlt másfél év munkáján.
A széndioxid kötvényekkel való kereskedés felfüggesztése ideiglenes, és várhatólag néhány hónapon belül Románia pótolja a hiányosságokat, és visszakapja a kereskedési jogát.
Mi a zöld kötvény?
A Kiotói Egyezmény értelmében minden országnak a zöld övezeteivel, erdeivel arányosan megengedett a levegõszennyezés, abban az esetben, ha nem éri el az illetõ ország a kvótát, a megmaradt arányt kötvény formájában eladhatja egy olyan országnak, aki jóval meghaladta azt.
Mit mond a miniszter?
"A felfüggesztés nem azt jelenti, hogy Románia 300 millió kötvényt veszít, hanem azt, hogy nem lehet ügyletet bonyolítani velük. Mi tovább folytatjuk a tárgyalásokat a szerzõdés érdekében, annak érdekében, hogy a felfüggesztés feloldása után értékesíteni lehessen a zöld kötvényeket. A kötvények értékesítésével kapcsolatosan tudni kell, hogy nincs jól kialakult piaca, ebbõl kifolyólag más államok is nagyon keveset adtak el." – áll Borbély László miniszter nyilatkozatában, amelyet az általa vezetett környezetvédelmi és erdészeti minisztérium sajtóosztálya bocsájtott ki, és amelyben elfogadják Nagy József lemondását. Többek közt Borbély még azt is kihangsúlyozta, hogy a volt kommunista országok egységesen szeretnének megoldást találni a nemzetközi tárgyalások során.
Mit mond a korámnyfõ?
Emil Boc kormányfõ egy hétfõ esti tévés beszélgetés során a Szociáldemokrata Pártot hibáztatta, mert egy éven keresztül meggátolta a zöld kötvények eladását. A miniszterelnök szerint ez egy olyan pártstratégia volt, amit csakis õk érthetnek meg. Azt azonban ki érti, tehetõ fel a kérdés, hogy ha nem Nagy József volt a felelõs, akkor miért õt akarták meneszteni?
Udrea, a megkésett megmentõ
A B1 Tv meghívottjaként Emil Boc arra is kitért, hogy Elena Udrea ideiglenes környezetvédelmi miniszterként feloldotta a helyzetet, de akkor már késõ volt. Elveszett a 2008- 2009-es év, Boc reményei szerint 4 - 6 hónapon belül feloldják a tilalmat.
Polgármester lesz-e Nagy József?
Nagy József arra a kérdésünkre, hogy mihez kezd ezután, röviden csak annyit mondott, õ ezentúl is megtalálja a munkát, és amint eddig is tette, továbbra is az erdõvidéki közösség érdekében fáradozik. A polgármester-jelölésérõl nem óhajtott nyilatkozni.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 733. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.