Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.08.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 732. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.08.26. Közélet

Helyesbít a közbirtokosság
 Pontosítás a Háromszék napilap 2011. augusztus 19-i, pénteki számában, Hecser László újságíró úr által írt cikk valótlanságaira, és nem utolsó sorban a baróti Erdõbirtokosság jó hírnevének csorbítását, rágalmazását, nem hagyhatjuk szó nélkül, még akkor sem, ha az egy birtokossági tag részérõl hangzik el. Mert senkinek sem szabad elõtérbe helyeznie önös érdekeit, az Erdõbirtokosság nem egy emberbõl, mint esetünkben a Szarvasmarhatartó Egyesület elnökébõl, hanem 372 tagból tevõdik össze.
Ezek a tagok jogokkal, erdõ és legelõ tulajdonnal rendelkeznek, amely magánvagyon, és a román állam alkotmánya kimondja, és garantálja a magánvagyon sérthetetlenségét, amit sajnos a baróti Szarvasmarhatartók nem tartottak tiszteletben, és törvénybe ütközik.
Az ötéves idõtartamú legelõszerzõdés felbontása érthetetlen és megmagyarázhatatlan. Hisz addig, amíg mûködik a területalapú támogatás, nagy hiba annak a nem igénylése, hisz abból úgy a Szarvasmarhatartó Egyesületnek, mint a közbirtokosságoknak elõnyük származik, a legelõ karbantartási munkálatok elvégzésénél, hisz ezeket a pénzeket a gazdatársadalom megsegítésére, legelõterület bérlésének kifizetésére, és a legelõk karbantartására kell fordítani.
Na, és akkor mirõl is beszélünk? Szerzõdés hiányában kik lépték át a hatáskörüket? Minek alapján tart igényt a Szarvasmarhatartó Egyesület elnöke a vízhez, amikor még a legelõterület használatára sem jogos, ami birtokháborítás néven büntetendõ, ami az elnök úr esetébe 1 darab két éves borjú, az efölötti állatlétszám úgy kezelendõ, mint akiknek nincs joguk a birtokosságban. A csúsztatást elkerülendõ, a hazajáró csorda létszáma 80 darab tehén, aminek 1/3 csak a tagoké, ami 27 darab tehén, nem úgy, mint ahogy L. József elnök úr nyilatkozta, hogy a csorda zöme a tagoké.
Miért lapítunk? Ha megengednek még egy kérdést, a területalapú támogatás értéke a 2010-es évben 80 euro/ha/év, ezt beszorozva az akkori árfolyammal 4,20 lejjel, + 64 hektárral, kiadja a végösszeget, ami szép kis összeg, 21.504 lej, amelybõl a 64 ha legelõ értéke 13.650 lej /év/bér. Ennek az összegnek a kifizetése is két részletben történt, 2010 júliusában 9000 lej, míg 2011 szintén júliusában a fennmaradt 4650 lejt többszöri szóbeli, írásbeli, telefonbeszélgetési (cirkusz) kérés után. Nem beszélve az Erdõbirtokosság 82 számú / 24.06.2011. felszólítása semmibe vételét, amely kimondja, hogy 01.07.2011 idõponttól függesszék fel a legeltetést, önhatalmúlag a csordát nem állították le, és akkor ezek után még van képünk, finoman fogalmazva követelõzni, rágalmazni.
A baróti Erdõbirtokosság vezetõsége a további perpatvar elkerülése végett a témát lezártnak tekinti Lõrincz József elnök úr nyilvános bocsánatkérése esetében, ellenkezõ esetben rágalmazásért és birtokháborításért pert indítunk.
 A vezetõség


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 732. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.