Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.08.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 732. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.08.26. Aktuális hírek

 Köpec  Rebeka Sándor és Pozna Ildikó 2011. augusztus 20-án házasságot kötött.

Rebeka Amanda - Krisztina, a Rebeka Sándor és Pozna Ildikó szülõk gyermeke 2011. augusztus 20-án keresztségben részesült.

Nagy Ákos Gellért újszülött, a Nagy Mózes és Bíró Kinga szülõk gyermeke 2011. augusztus 20-án keresztségben részesült.

 Erdõfüle  Csog István újszülött, az ifj. Csog István és Csog Erika szülõk gyermeke 2011. augusztus 20-án keresztségben részesült.

 Nagybacon Péter Boglárka újszülött, a Péter Csilla gyermeke 2011. augusztus 20-án keresztségben részesült.

Hétrevaló
Az áldozati ajándékok egyik formája a zsenge. A zsenge fogalomkörébe beletartozik az elsõ gyümölcsszedés: szõlõ, füge, gránátalma, de az aratás elsõ búza és árpa kévéi, vagy az állatok elsõ ellése, és általában a föld termésének a legjava. A zsenge felkínálása újra és újra arra emlékezteti az embert, hogy a javak adományozója Isten, aki megáldja az ember verejtékes munkáját s ezért kijár Neki az áldozat. A bibliai földmûvelés imádság keretében adta át felmutatásra a papnak a zsengét, jelezve ezzel azt, hogy Isten, ha már nekik adta a “tejjel és mézzel folyó földet” akkor köszönetképpen megilleti a termés zsengéje. Emellett nyilvánvalóan érvényesül az az eredeti motívum is, hogy az egész termés - bármilyen természetû is legyen az, sõt az állatok, de maga az ember is, az Úré. A zsenge évente egyszer az aratás ünnepén kerül bemutatásra. Pál apostol teológiájában arra is utalást találunk, hogy az egész népre érvényes a kiválasztás, mivel a hit elsõ zsengéje Ábrahám, mint a hívõk atyja amiképpen Sztefanász megkeresztelt háznépét is Akhája zsengéjének nevezi. A fogalom másik jelentése az Istennek szenteltség. Tudni kell azonban, hogy nemcsak az ember ad Istennek, hanem Isten is a lélek elsõ zsengéjét adta gyermekeinek. így lett a feltámadott Krisztus az elhunytak zsengéje, azaz õ támadt fel elõször a halálból, megelõzve õvéi számára a feltámadást.
Keresztény életünkben emberi hálaadásunk kifejezésének ünnepe az Újzsenge, amikor megköszönjük Istennek velünk közölt minden jótéteményét.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 732. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.