Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.08.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 730. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.08.12. Közélet

Állatklinika
Állatról emberre (vagy fordítva) terjedõ betegségek (Zoonózisok)
 2. Toxoplazmózis
A toxoplazmózist egy toxoplasma gondii nevû egysejtû parazita (protozoa) okoz. Ennek az élõsködõnek a végleges gazdái a macskafélék, tehát elsõsorban a macskák terjesztik, amíg köztesgazda lehet gyakorlatilag bármelyik emlõs, beleértve az embert is, valamint egyes madárfajok. A fertõzõdés evvel a parazitával nem csak a macskával és annak ürülékével való érintkezés útján lehetséges, ez mellett jelentõs szerepe lehet a nem megfelelõen hõkezelt húsfogyasztásnak, mosatlan (és oocisztával szennyezett) gyümölcs illetve zöldség fogyasztásnak. Egyébként a fertõzés a legtöbb esetben, normális immunrendszerû egyéneknél (egyedeknél), úgy a végleges gazdánál, mint a köztesgazdánál tünetmentes. Néha az embernél kialakulhatnak enyhe lefolyású tünetek, levertség, depresszió, vagy influenzához hasonló tünet együttes, amely néhány héten belül spontán gyógyul. Súlyos betegség alakulhat ki olyan személyeknél, akik immunrendszeri problémákkal küszködnek pl. Hív fertõzötteknél stb. A betegség nagyon veszélyes lehet a magzatra nézve, ha a fertõzés a terhesség alatt történik, ilyenkor súlyos magzatkárosodás alakulhat ki, elsõsorban szemkárosodás, idegrendszeri károsodás (vízfejûség).
Ezért ajánlatos, hogy a kismamák, mielõtt teherbe esnének, azelõtt macskázzanak, mert ekkor a szervezet le tudja küzdeni a kórokozót, és antitesteket termel, amelyek megakadályozzák a magzat fertõzõdését.
Ha terhesség elõtt a kismama nem macskázott, akkor a terhesség alatt semmiképp ne fogjon hozza, mert magzatfertõzés akkor alakul ki, ha az anya terhesség alatt fertõzõdik. Franciaországban és Ausztráliában kötelezõ minden teherbe esett nõ tesztelése toxoplazmózis szûrésre. Ha az anya terhesség alatt fertõzõdik, a betegséget feltétlen kezelni kell.
A háziállatoknál elsõsorban a juhoknál és kecskéknél okoz súlyos veszteségeket, vetélést, magzatelhalást, magzatmumifikációt stb.
 Dr. Antal István-Zoltán


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 730. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.