Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 728. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.29. Közélet

Elõrejelzés:
*A megyei növényvédelmi hivatal lapzártáig nem jelentetett meg újabb elõrejelzést.
Tanácsok:
! Lévén, hogy Gregor Mendel, a hibridizáció (keresztezés) atyjának 180. születésnapjára emlékezünk a héten, álljon itt egy kis gyakorlati genetika: - többen próbálkoznak a megtermett kukoricamag visszavetésével. Az eredmény általában több, mint lehangoló. Az ok egyszerû, és a keresztezésben rejlik. Míg az elõzõ évben, a zsákolt, minõsített vetõmagunkból homogén (azonos formájú és méretû növények) kultúrát kaptunk, és a terméshozam is jó volt, addig következõ évben deformált, egyenetlen, rossz termõképességû növények sokaságát látjuk földünkön. A mai, modern kukoricahibridek úgynevezett két- de legtöbb esetben többvonalas hibridek, ami azt jelenti, hogy egy jól meghatározott rendszer szerint a "szülõk" is egy, vagy többvonalas hibridek. A hibrid magot ún. "címerezéssel" termesztik, vagyis az anyanövényeket és apanövényeket váltakozó sorokba vetik el, majd miután a kukorica címere kezd kifejlõdni, az anyanövényekrõl eltávolítják a hímnemû virágot (a kukorica csúcsán levõ címert), és így a beporzást csak az apanövényrõl származó pollen végezheti el. A heterózis (hibrid vigor - örökléstani jelenség, ami szerint a keresztezõdésbõl származó elsõ nemzedéknek <F1> a szülõknél értékesebb tulajdonságai vannak) következtében az így nyert egyedek aránylag egyformák és kiváló minõségûek. A szántóföldön ezek az egyedek önbeporzással termékenyítik meg magukat, a magokban pedig összekeveredik a 4 nagyszülõ génállománya, és ezek a Mendel által felismert hasadási törvény (génszegregáció) szerint szinte végtelen számú különbözõ egyedet (magot) hoznak létre. Ha ezeket a magokat elvetjük, következõ évben a külonbség a már említett módon nyilvánul meg. Ezzel szemben, a "nagymama" kukoricája egy stabilizált egyvonalas hibrid (betenyésztett vonal vagy tájfajta), vagyis évrõl évre majdnem azonos egyedeket és termést produkál, azonban ez mindenképpen többszörösen kisebb, mint a kereskedelmi hibrideké. Ebben az esetben a fizikai szelekció az irányadó, vagyis mindig a legnagyobb, legszebb csöveket tesszük félre vetõmagnak, így a "szemnek" jobb tulajdonságokat próbáljuk átörökíteni.
! Lassan leérik a meggy, a ribizli, az egres. Szüretelés után is érdemes figyelmet szentelni ezen növényeknek, megalapozva ezáltal a jövõ évi termést. A meggyfáink gonosz károsítója a vánkospenész (Monilia laxa), fõleg hideg, esõs tavaszok idején támadja fáinkat, de az utóbbi években a nagy fertõzöttség miatt szinte idõjárástól függetlenül jelentkezik. A virágok, a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertõzõdnek. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak. A levelek illetve a sarjhajtások elfonnyadnak, és a megtámadott gallyakkal együtt elszáradnak. A fertõzött helyeken gyakran indul be a mézgafolyás. Fontos, hogy mindig takarítsuk le a megbarnult, foltos ún. mumifikálódott gyümölcsöket, majd Captadin, Merpan vagy Dithane gombaölõk egyikével jó erõsen permetezzük be (gyümölcs már úgy sincs a fán!). Lombhulláskor megismételhetjük a permetezést mész-nélküli kékköves oldattal, ami sietteti a lombhullást is, de nagyon szépen letakarítja a telelésre berendezkedett gombaspórákat. A bogyósgyümölcsûeket a lisztharmat és az atkák támadják inkább. Fontos itt is a beteg részek, fertõzött gyümölcsök eltávolítása, majd a kémia kezelés Topsin, Tilt, Thiovit stb. lisztharmat elleni készítményekkel. Atkák ellen az  Abametim, Nissorun, Omite stb.szereket ajánljuk. (A Kékkõ - rézszuflát - európai tiltólistára került, ezért növényvédelmi boltokban szigorúan tilos a forgalmazása, de vas-vegyi árú üzletekben még hozzá lehet jutni. Szaküzletben csak a szelídített változatokat - Champion, Alcupral stb. lehet megvásárolni, ezek hatása megegyezik a kékkõével, viszont nem igényelnek meszet és kevésbé károsak az egészségre).
 Szeles Imre


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 728. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.