Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 728. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.29. Közélet

Küszöbön egy regionális vízszolgáltató?
A.E.  Több alkalommal is tudósítottunk arról már, hogy miként állnak a helyi községek, falvak az ivóvíz-és csatorna hálózat bekötésének terén. Mondhatni nagyjából mindenik túl van már a vezetékek letételén, az átadások is megtörténtek, most a háztartások bekötésén van a sor, valamint az üzembe helyezés. Az utóbbi, a hogyan tovább(?) kérdése okoz most némi fejtörést a vidék polgármesteri hivatalainak. A legnagyobb probléma az, hogy van egy rendszer, de nincs ki üzemeltesse, vagyis lenne, csak egyelõre nem tudni, hogy milyen módon történne mindez. Többször is szó esett arról, hogy érdemes volna rácsatlakozni a megyei vízszolgáltatóra, magyarán odaadni nekik a rendszert, hogy üzemeltessék. Ez azonban több pontban is vitatható, mármint ami a kiadás felét érinti az ügynek.
Hogyan látják a helyzetet vidéken?
Vargyason például legutóbb kisebb bonyodalmat okozott a tanácsülésen az a napirendi pont, mely véglegesítené a megyei vízszolgáltatóhoz való tartozást, kétszeri elõterjesztésre sem sikerült megegyezniük. Ilkei Ferenc polgármester több érvet is felhozott, és amellett kardoskodott, hogy a rendszert csak úgy lehet veszteség nélkül üzemeltetni, ha kiadják.
Adni, vagy nem adni?
De Bölön és Nagyajta sincsen egyértelmûen elkötelezve azon elképzelés mellett, hogy az üzemeltetést kiadnák a megyének. Igaz, Bihari Edömér polgármester többször is hangsúlyozta, hogy bár benne vannak a megyei integrált vizes szerzõdésben, a feltételekrõl egyelõre nem sikerült közös nevezõre jutniuk. Bihari azt szeretné, hogy az átadott vadonatúj rendszerért cserébe, kapjon az ajtai tanács is valamit, hiszen ha már õ építette, akkor élvezzen ebbõl bizonyos anyagi elõnyöket is, Bölönben is hasonlóan látják a helyzetet, Bacon községben a munkálatok vége fele járnak, (kivéve Nagybacont és Kisbacont, itt most tették le a pályázatot a vízhálózatra) itt is hamarosan dönteni kell. Bardocon egyelõre azon gondolkoznak, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amely alapján meg lehet szabni a vízárakat, hiszen itt is már csak ez maradt hátra, bár a megyei vízszolgáltató fele is nyitottak, úgy tûnik egy saját vízszolgáltató létrehozásának ötletét sem vetnék el.
Mit hoz a konyhára, és mit visz el a víz?
A helyzet egyértelmû, mindenik hivatal azt szeretné, ha mindenképpen nyerne valamit ebbõl, bár a saját lábra állás e téren bizony merész próbálkozás lenne, és nem biztos, hogy egy ilyen kevés költségvetéssel mûködõ község megbírna egy ezzel járó esetleges többletkiadást, hiába, itt nem babra, hanem pénzre megy a játék. A hivatal érdekei mellett azonban a lakosság pénztálcája az, ami mindenképpen mérvadó, hiszen a víz, amely a csapunkon folyik és iható, mindenkinek jó lenne, de mindezt mennyiért? Egy megyei vízszolgáltató egységes árakkal dolgozik egész Kovászna megyében, erre törvény kötelezi, igaz, a vízárakért emberi fogyasztásra is alkalmas vizet kínál. Bardoc községben például hamarosan leszerelik az út mentén lévõ vízcsapokat, így mindenkinek, aki a vezetékes vizet akarja használni, fizetnie kell – tudtuk meg Kolumbán Sándor alpolgármestertõl. (Ezen intézkedés egyébként érzékenyen érintheti a barótiakat is, fõként a tömbházban élõket, hiszen rengetegen jártak, járnak ki még most is Olasztelekre vízért. Szerk. megj.).  Egyelõre nagyon úgy tûnik, egyik hivatal sem látja ennek az egész vízszolgáltatós - díjnak a végét, egyben azonban mindenki egyet ért, elõbb vagy utóbb a meglévõ rendszereket üzembe kell helyezni, hiszen ha nem, akkor az erre költött pénzek, és önrészek kifizetése hiábavaló volt. Hiszen van egy vízhálózat, de senki nem tudja használni.
Regionális vízszolgáltatót, de hogyan?
Ezzel kapcsolatosan nemrégiben készült egy tanulmány is, amely a községek kiadásai és bevételeinek részletes tanulmányozása mellett egy regionális vízszolgáltató ötletét is felhozza. A tanulmány több helyen említést tesz arról, hogy jelen pillanatban miért nem mûködhetnek a vízhálózati rendszerek a vidék településein, tudniillik nem rendelkeznek megfelelõ engedéllyel és helyiséggel (laboratórium) arra, hogy megfelelõ ellenõrzött körülmények között tudják a vizet szolgáltatni. Továbbá feltünteti azt is, hogy hol vannak jelen pillanatban készen a csatorna és kanalizálási rendszerek, ami bizony eléggé égetõ probléma lehet a közeljövõben már ha a vizek tisztaságát nézzük. Vargyas esetében megemlíti, hogy jelen pillanatban két vezetékkel rendelkezik. A régi vezetéken a vizet, a baróti központtól kapja, kitér arra is, hogy ez egyébként ipari víz és nem fogyasztható. Jelen állás szerint nyolc település rendelkezik mûködtethetõ vízhálózattal Erdõvidéken, ezek összértéke 15 millió lej. Részletesen taglalja azokat a pontokat, melyek alapján mindenképpen érdemes volna egy regionális vízszolgáltatóban gondolkozni, mintsem külön-külön létrehozni egy saját munkaközpontot. A tanulmány szerint egy ilyennek a fenntartása egy hónapban harmincezer lejjel terhelné meg a hivatalok kasszáit, és ezek csak a fix költségek. Egy ilyen szolgáltató üzemeltetéséhez kilenc embert kell alkalmazni, plusz egy felszerelt laboratóriummal kell rendelkezzen, amelynek felszerelése megépítése újabb többletköltséget jelenthet. Az elkészített gazdasági mutató értelmében végkövetkeztetésként megjegyzik, hogy ez a regionális szolgáltató csak akkor tud mûködni, ha a vidék lakosságának több mint hetven százaléka csatlakozik a rendszerhez, és átlagban 3,12 köbméter vizet fogyaszt el.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 728. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.