Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 727. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.22. Közélet

Galamb Paramixovirosis
 A kertészeti és a növényvédelmi rovatunk mellett egy új rovattal kedveskedünk olvasóinknak. Állatklinika címszó alatt kedvenc házi- és haszonállataik tartásáról és betegség megelõzésérõl olvashatnak tanácsokat.
Ez a betegség az egyik legsúlyosabb kór, amely a galamb állományt tizedeli. Egy RNS-t tartalmazó vírus okozza, amely tulajdonképpen a baromfipestis (Newcastle disease) egyik atipikus változata. A vírus, elsõsorban galambról galambra terjed közvetlen érintkezéssel, de továbbterjedhet más madarak, rovarok, kisemlõsõk, szenynyezett tárgyak vagy akár az ember által is, fõleg ha nem megfelelõk a higiéniai körülmények. A paramixovirosis tünetei a betegség elsõ stádiumában kevésbé jellegzetesek, levertség, fokozott vízfelvétel, enyhe kötõhártya-gyulladás, orrhurut, híg széklet, tollborzolás észlelhetõ. Ezeket követõen  fellépnek a központi idegrendszeri tünetek, amelyek könynyebben felismerhetõvé teszik ezt a betegséget. Egyensúlyzavar, nyaktekergetés (opistotonus és torticolis), szárny és lábbénulás  figyelhetõ meg, ezek  jóval megnehezítik a táplálékfelvételt, tájékozódási készséget. A betegséget kimutatni virusológiai vizsgálattal lehetséges. A klinikai tünetek alapján összetéveszthetõ esetleg salmonelosissal, vagy különféle mérgezésekkel, de egy felkészült szakember sokszor már a kórelõzmények alapján el tudja különíteni ezt a kórt más betegségektõl. A betegség gyógykezelésére sok próbálkozás ellenére, kevés eredmény észlelhetõ, - ha az idegrendszeri tünetek fellépnek, az gyakorlatilag a versenygalamb pályafutásának a végét jelenti, és a szakirodalom a beteg példányok kiirtását javasolja.  A Paramixovirosis védõoltással megelõzhetõ, amelyet, mono illetve polivalens formában lehet beszerezni.                 
Dr. Antal István-Zoltán


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 727. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.