Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 726. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.15. Művelődés

A vasúti munkásból Kossuth díjas színész
A.E.  Július 11-17 között egy hetes rendezvénnyel ül méltó ünnepet a község, amely ezúttal a helyi értékek, a hagyományok újabbi felidézésére, illetve megõrzésére fektette a hangsúlyt. Az egyhetes rendezvény teljes egészében hirdeti, Nagyajta község népe megérett arra, hogy ünnepet üljön, olyan ünnepet, melyben öreg és fiatal egyaránt megtalálja a helyét, s melyben egymásra talál a más tájakra sodródó, és az itthon maradott is.
Az unitárius vártemplom árnyékában...
Még él a falu, s az a közösség, amely büszkén ápolja történelmét, és õrzi nagyjait, annak a jövõje is biztosítva van. Nyolcszáz év történelem és hagyomány, ilyen múlttal nem sok község, falu büszkélkedhet. S ha még figyelembe vesszük a híres nevezetes embereket, akkor párja oly kevés akad a magyarlakta vidékeken e széles Kárpát-medencében. Hiszen itt született Kriza János, Bihari József, Moyses Márton, Kuttlik Rudolf, hogy csak néhányat említsünk a nagyok közül. S kikre ma is büszke a falu, olyan emberek születtek, éltek, tevékenykedtek itt, akiknek munkássága szerves részévé vált nemcsak az erdélyi, hanem az egész magyar mûvelõdéstörténetnek. A több száz éves vártemplomhoz érve, újonnan felállított székely kapu fogad, melyet a nyolcszáz éves évforduló emlékére alíttattak, s mely szinte egybeolvad a vártemplom övezte temetõvel és az õt körülvevõ tájjal. Odébb menve egy kaszás emberrel találkozunk, aki a rekkenõ hõségben éppen hazafele tart, õt kérdezzük nem tudja-e véletlenül, merre található Kuttlik Rudolf, a híres sportember sírhelye, azonnal mondja is, hogy hova milyen irányba menjünk, s keressünk egy fehér márvány sírt... A falusiaktól megtudjuk, Rudi bácsi egy ízig-vérig becsületes ember volt, és szinte mindenki odateszi, hogy egy nagyszerû sportembert tisztelhetünk benne, akinek az élete volt a sport, s ezen belül is a labdarúgás. Sõt egy olyan újságot is szerkesztett, amelyet saját kézzel írt meg, és hetente kétszer jelentette meg.
Kik is voltak õk?
A nemrég leleplezett hírneves kétszeres Kossuth díjas színész, Bihari József  dombormûve mellett, a kultúrház alagsorában nyílott meg az Erdélyszerte is unikátumnak mondható Kuttlik Rudolf emlékkiállítás. Útban arra fele egy mezõrõl haza igyekvõ emberrel találkozunk, aki elmondja, hogy õ éppen névrokona ennek a Bihari Józsefnek, õt Bihari Dávidnak hívják. "Tudják, itt Ajtán sok Bihari nevezetû van, sokra vitte, hiszen ott kinn Magyarországon híres színész lett, itthon csak egy egyszerû vasúti munkás volt, most pedig úgy emlékezünk rá, mint egy híres színészre, és büszkék vagyunk, hogy annak idején itt született. Mi, az öregebbek bizony örülünk, hogy ilyen ünnepségeket rendeznek itt, igaz, vannak olyanok is, akiket nem érdekel, embere válogatja, de mindenképpen jó, hogy van ez. Most is siettem haza, mert megyünk a templomba az újonnan restaurált szószéket elrendezni, hogy lehessen majd beszélni róla. Hiába no, ezt is valakinek el kell végezni".
A kézzel írott mûvészet
"Rudi bácsi szellemében az 1980-as években Erdõvidéken mindenütt fociztak" - áll az egyik képfelírat alatt. S valóban munkássága, hagyatéka, sport iránti mély rajongása mind a mai napig hatással van azokra, akik itthon egy kicsikét is tettek, tesznek ma a vidék sportjának felemelkedéséért. Az emlékkiállítás a rengeteg emlék és közös élmény mellett, egy nem mindennapi anyagot is a széles közönség elé tárt. Nevezetesen a Kuttlik Rudolf által írt és szerkeztett Nagyajtai Sport újság néhány reprodukcióját. Az 1946-72 között szerkesztett lap, igényességével és ötletességével messze megelõzte korát, olyan szám is akad, amely 36 oldalon tudósít a helyi és a világ sproteseményeirõl. Egy olyan korban, amikor a tömegkommunikáció ismeretlen fogalom volt Erdõvidéken. Bátran mondhatjuk, hogy a Nagyajtai Sport versenyre kelhet akármelyik most számítógépen íródott, szerkesztett újsággal, folyóirattal.
"A futball itthoni google-je"
Merthogy Rudi bácsinak olyanja is volt, az ötvenes és hetvenes években összeállított kartotékok túlnyomórészt a nevesebb focisták életrajzi adatait és a fontosabb tudnivalókat, (újságkivágások, karikatúrák stb) tartalmazza. Ezt mind Kuttlik Rudolf sajátkezûleg állította össze, rendezte sorba és címkézte fel. Benkõ Levente újságíró a kiállítás megnyitóján viccesen az egészet az itthoni futball google-jének nevezte. Az emlékiállításon az újságok és fényképek mellett, a széles körû levelezések is láthatóak voltak, de egyéb más ereklyét is megtekinthetett az érdeklõdõ. A kiállítás megnyitójára Kuttlik Rudolf lánya mellett tiszteletét tette három még ma is élõ, az egykori híres idõk labdarúgója is: Jakab Zoltán, Benkõ Árpád, Toók Áron (Milu). "A sport azért van, hogy gyõzzünk"! - ez volt Rudi bácsi mentalítása, s e gyõzni akarás mindenütt ott lebegett egész életútja körül, s ebbõl a mai kor ember is bõven okulhat. 


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 726. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.