Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 725. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.08. Aktuális hírek

 Elõrejelzés:
 az utóbbi napok környezeti feltételei nagyban elõsegítették a:
 A káposzta bagolylepke (Mamestra brassicae), a (fehér) káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta levéltetû (Brevicoryne brassicae) megjelenését - elszaporodását. Ajánlott szerek:  Decis Mega 0,02%; Karate Zeon 0,015 % vagy a Mospilan 0,02-0,03% oldatban. Mint elõzõ értesítésünkben írtuk, ajánlott a nedvesítõ, tapasztó szerek használata.
 burgonyavész (ragya) (Phytophthora infestans), az esõs idõ miatti  további fejlõdését. Ajánlottak a felszívódó hatású (szisztematikus) vegyszerekkel (Ridomil Gold MZ, Infinito, Consento, Equation Pro, Acrobat, Electis, Cymco); de ha kiderül a kontakt szerek (Dithane, Novozir, Bravo, Antracol) is legalább egy hét védelmet biztosítanak. Elvirágzás után a rezes (réztartalmú) szerekkel is lehet kezelni: Champion, Alcupral vagy a hagyományos bordói lével (kontakt szerek) vagy Ridomil Gold Plus-al, Curzate Manox-al (felszívodó).
Tanácsok:
 Nagyon nedves környezetben, sok öntözés de fõleg a sok esõ miatt legtöbb kultúrnövényünkön megjelenhet a tõrothadás. A levelek elsárgulnak, bágyadtan lógnak, majd a gyökérnyaki részen foltok jelentkeznek, amik elrothadnak. Egyes gombaölõ szerek (pl.a Previcur - amit a palántadõlés ellen is használunk) valamelyest javíthatják a megtámadott növények arányát, de igazán csak a megfelelõ agrotechnika, a laza, jó vízáteresztõ talaj és a vízpótlás megállítása szünteti meg ideig-óráig a betegséget.
 Az uborka ebben a periódusban gyakran fertõzõdik az Uborkamozaik vírussal (hasonlóan a paszuly is - Babmozaik), a fertõzött levélen mozaikszerû foltok és torzulás (dudorok) figyelhetõk meg, a növények visszamaradnak a fejlõdésben. Fontos a levéltetvek folyamatos irtása, mivel ezek terjesztik a kórokozót, kezelés - a növényvédelmi antibiotikumok betiltása óta - nem létezik. A beteg növényt minél hamarabb el kell távolítani az egészségesek mellõl.
 Kombinált permetezés: kiskertben is de nagyobb parcellákon is ajánlott, - a bogárirtó, a gombaölõ és egy levéltrágya összekeverése és egybeli kijuttattása. Ezzel elsõsorban energiát (fizikai erõ/üzemanyag)és idõt spórolunk, kevesebbszer kerülünk a vegyszerekkel kontaktusba, és eredményesebb a tevékenységünk is. (Jövõ héten a keverhetõségrõl és az élelmezési várakozási idõrõl fogunk írni)


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 725. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.