Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.07.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 724. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.07.01. Közélet Csinódtól a Bungyó patak völgyén át
 A múlt hét szombatján sem a borús idõjárás, sem a szemerkélõ esõ nem tudta visszafogni a túrázástól honismereti túrasorozatunk törzstagjait, így tizenheten vágtunk neki a nedves élményekkel is telített tizenhatodik kirándulásunknak.
A nagybaconi református mûemlék templom és a Kós Károly által tervezett református kultúrotthon meglátogatása mellett, nagybaconi idegenvezetõnknek, Mihály Réka tanítónõnek köszönhetõen, a falu jeles szülötteirõl: Nagy Elek esperesrõl, Konsza Samu pedagógus-néprajzkutatóról, illetve az erdõvidéki gyökerekkel rendelkezõ Nagybaconi Nagy Vilmos vezérezredesrõl, hadügyminiszterrõl is sokat megtudhattunk. A faluból, a cserépkészítés és a téglavetés rejtelmeibe való rövid betekintés után, a bodosi Kelemen várnak legendás helyére kapaszkodtunk fel, majd miután Bodosban a Budai Domokos õsfával, illetve a 138 új almafajt kikisérletezõ Budai József geológus-pomológus életútjával is megismerkedtünk, a bodosi bányató felé vettük utunkat. Itt a szalonnasütés elmaradt, de a fürdésre, a szemerkélõ esõ ellenére, akadt azért féltucatnyi vállalkozó. Kirándulásunk a Bungyó patak bal oldali részén, mackómancs nyomokkal díszített erdei sétával folytatódott, majd a kisbodosi tó szomszédságában érkeztünk vissza Barótra.
Errõl a túráról, illetve régebbi túráinkról részletesebb írásos és képes beszámolókat honismereti túrasorozatunk honlapján (http://erdovidek.weebly.com/) találhatnak az érdeklõdõk. Reméljük, hogy más is kedvet kap a túrázáshoz, és az elkövetkezõkben társul hozzánk, hogy együtt fedezhessük fel szûkebb szülõhazánk, Erdõvidék mesébe illõ szépségû tájait.
Következõ túránkra július 16-án kerül sor, amikor Vargyasról közelítjük meg a Réka királynõ sírját és a nemrég újjáépített Rika-Attila várat, majd fürdésre is sor kerül a Nádas patak völgyében található Sóskút forrás vizében (lásd a tavaly augusztusi túra beszámolóját).                           
Demeter Zoltán  


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 724. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.