Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.06.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 723. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.06.24. Magazin

  Új rovatunkban kertészeti és állatgondozási tanácsok mellett növényvédelmi ötleteket, aktuális kertészeti tippeket, növényvédelmi szaktanácsadást közlünk. Partnerünk a Rozmari Szolgáltató KFT és vezetõje, Szeles Imre kertészmérnök és élelmiszer-biztonsági szakember.  Rozmari KFT 2000 tavaszától segíti az erdõvidéki gazdákat hatásos megoldásokkal, jó minõségû vegyszerekkel, vetõmagokkal. A cég közvetlen kapcsolatban van a legnagyobb forgalmazókkal,  valamint a magyarországi "Rédei Kertimag" háromszéki képviselõje ezért itt mindig a legjobb áron kaphatók ezen cégek termékei. A Rozmari KFT jelen pillanatban a legnagyobb területi képviselettel rendelkezõ, kizárólag helyi tõkével indult háromszéki szakcég. Kártevõirtó részlege egyedüli a megyében amelyik ISO 9001 minõségbiztosítással is rendelkezik, és a rágcsáló és rovarirtás mellett gabonagázosítást is végez. A toxikus, vegyi megoldások mellett, megpróbálunk pár "bió" trükköt is bedobni és folyamatosan közöljük a Megyei Növényvédelmi Hivatal elõrejelzéseit. E heti tanácsok:  Elõrejelzés:  az utóbbi napok környezeti feltételei nagyban elõsegítették a burgonyavész, vagy ismertebben a ragya (Phytophthora infestans) és a burgonya (Coloradó)-bogár megjelenését. Ajánlott a kombinált kezelés, lehetõleg felszívódó hatású (szisztematikus) vegyszerekkel (Ridomil Gold MZ, Infinito, Consento, Equation Pro, Acrobat, Electis) stb.amihez bogárirtót lehet keverni (Calypso, Lider, Mospilan, Actara, Decis Mega), valamint a hagymavész (Peronospora destructor) megjelenését. Védekezés: Acrobat, Dithane, Bravo vagy Ortiva nevû vegyszerekkel. A permetléhez adagolhatunk enyvet (Aracet) (0,2 % - azaz 20 ml a 10 L vízhez) a nagyobb tapadás érdekében. Tanácsok:  Lehetõleg ne permetezzük azokat a konyhakerti növényeket amiket az elkövetkezõ 2 hétben fogyasztunk ! Paradicsom és uborka esetén vannak 2-3 napos étkezési várakozási idõvel (ÉVI) rendelkezõ szerek (pl.Ridomil, Bravo). A permetezõszer elõkészítésekor ne a vizet, hanem a kijuttatandó hatóanyagot és annak takarási felületét vegyük figyelembe. Gyakori hiba, hogy az általában 1 árra (100 nm - kb. 10 sor 15 m hosszú krumplisor) csomagolt zacskós vagy ampullás (fiolás) szert, mivel a csomagoláson úgy írja, feloldják 10 liter vízben, majd egy jó pompával ezt akár 2,5-3 -szór nagyobb felületre juttatják ki. Természetesen, a várt hatás annyival lesz kisebb, amennyivel nagyobb területre került ki a szer.
 ! A kukorica gyomirtását lassan be kell fejezni, a 6-8 leveles állapot elhagyása (a legalsó szikleveleket is be kell számítani !) után a gyomirtó már komolyan károsíthatja a kultúrnövényt is.
 ! Fontos a kukorica tápanyagellátása, ha nem sikerült elég trágyát vagy mûtrágyát kiszórni, levéltrágyával kell a fellépõ hiányt valamelyest pótolni. A kukoricalevél oldalsó részének, hosszanti elvörösödése pl. komoly foszforhiányra utal.
 ! Gyümölcsfáinkon ha hangyát észlelünk ne a hangyák ellen védekezzünk, hanem permetezzünk levéltetvek ellen, hiszen a hangyák kedvenc csemegéje a tetvek által kibocsátott mézharmat. Késõbb a korompenész (Cladosporium Herbarium) is ebbe a mézharmatba telepedik meg - leglátványosabb a körte és a csonthéjasok levelén.
 


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 723. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.