Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.06.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 722. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.06.17. Közélet

Márton Árpád a régiókról
 Márton Árpád parlamenti képviselõ napirend elõtti felszólalása a Parlamentben
Románia államelnöke új ötlettel állt elõ, amely tudományosan és gyakorlatilag is épp annyira megalapozott, mint az általa kezdeményezett alkotmánymódosítási javaslat. Az államelnök úr azt állítja, hogy az európai pénzek lehívásához a fejlesztési régiókat megyékké kell alakítani. Ez hamis állítás. Amit tulajdonképpen tennünk kell, és valóban kaptunk erre figyelmeztetést, az pontosan a fejlesztési régiók módosítása. Ezek ugyanis nem felelnek meg sem a lakosság-szám szerint (kettõ közülük a megengedett maximális lakosság-számnál többel rendelkezik), sem a kialakításuk módszere szerint a vonatkozó uniós szabályozásnak. A 2003-as, 1059-es számú rendelet bevezetõjének (10)-es bekezdése világosan kimondja, hogy ezeket a régiókat úgy kell kialakítani, hogy azok tükrözzék a térség gazdasági, társadalmi, történelmi, kulturális, földrajzi és környezetvédelmi körülményeit.  Azt hiszem, világos, hogy például Vrancea és Constanþa megye nem alkot ilyenfajta egységet. Ugyanakkor éppen ez a rendelet mondja ki világosan, hogy minden egyes országban legalább három szintû kell legyen a terület felosztása: NUTS I, amely  3.000.000 és 7.000.000 közötti lakosságszámmal rendelkezik, NUTS II, amely 800.000 és 3.000.000 közöttivel, NUTS III, amely 150.000 és 800.000 közötti lakosságszámmal rendelkezik.  Ezek hiánya csak akkor elfogadható, ha egy ország kevés lakosságszáma nem teszi lehetõvé a nagyobb régiók kialakítását. Éppen ezért számunkra kötelezõ, hogy a NUTS II-es szintnek megfelelõ fejlesztési, statisztikai régióval rendelkezzünk. Viszont az nem kötelezõ, hogy ezeknek a régióknak közigazgatási egység jellegük legyen. Ugyanakkor a NUTS III-as szintünk is meg kell hogy legyen, tehát a jelenlegi megyék. Ennyit a rendeletõl és a mi európai kötelezettségünkrõl.
Most térjünk át a decentralizáció gondolatára. Létezik ebben az országban egy olyan személy, aki érti valamennyire a román nyelvet, és elhiszi, hogy hat megye eggyéolvasztása a decentralizációt szolgálja? Ahhoz, hogy ezt a módosítást életbe ültessék, több száz törvény módosítására van szükség, mert különben több százezer embert járatnak, arra kötelezve õket, hogy akár hónaponként több száz kilométert utazzanak azért, hogy letegyenek egy papírt, megszerezzenek egy engedélyt, kifizessenek egy illetéket, vagy eljussanak a legközelebbi törvényszékhez. Szép decentralizáció!
A felhozott nemzetközi példák is sántítanak, hiszen mind Franciaországban, mind Lengyelországban a régiók illetve a vajdaságok megyékbõl állnak.
Végezetül közigazgatási szempontból. Meggyõzõdésem, hogy egy ilyen törvény elfogadása esetén a helyi közigazgatás legalább egy évre lebénul. Nem zárjuk ki annak a lehetõségét, hogy a fejlesztési régiók közigazgatási hatáskört is kapjanak. Ezt azonban csak a jelenlegi fejlesztési régiók szabályzat szerinti átalakítása után lehetne megvalósítani, úgy, hogy azok mûködõképesek is legyenek. Nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy a központi és a megyei szint közé létrehozzunk egy új közigazgatási egységet, alkotmány-módosításra van szükség.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 722. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.