Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.05.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 719. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.05.27. Közélet

Ámítás, árulás vagy más
 Korábban is érte az a vád az RMDSZ-t, hogy a kis lépések politikájával lemond a kulturális autonómia, valamint a székelyföldi területi autonómia megvalósításáról. Késõbb a kormányzásban való részvételt, az infrastrukturális fejlesztések apró sikereit állították szembe az állítólag elhanyagolt nagy célokkal. Újabban ismét elõtérbe került az az elképzelés, hogy nem Bukarestben, hanem Brüsszelben, illetve Budapest segítségével kell elérni céljainkat. Az a vád is elhangzott, hogy az RMDSZ csak kampányban beszél autonómiáról, de nem is akarja azt megvalósítani, hiszen, bár kormányon van, mégsem született meg egyetlen olyan törvény sem, amelyik az autonómia bármely formáját szavatolná. Ha ezeket az álláspontokat egybeolvassuk, akkor ugye az árulás vádja is könnyen elhangozhat, és hangzott is elég gyakran. Ezen gondolatmenet szerint, ha valaki autonómiáról beszél, és bár kormányon van, azt nem valósítja meg, akkor az áruló, legjobb esetben ámító.
Nézzük meg, mi is történik Brüsszelben. Brüsszelben ugye a parlament elnöke néppárti, az Európai Bizottság (az Unió kormánya) vezetõje néppárti, és a néppárti frakcióban ott van a Fidesz, az RMDSZ, és az RMDSZ-delegáción belül Tõkés László. Többször elhangzott, hogy el kéne fogadtatni egy olyan európai kötelezõ normát, amely az õshonos nemzeti kisebbségek számára garantálja az autonómiához való jogot. Nos, ezt a dokumentumot a mai napig nem fogadta el sem az "Európai Parlament" sem az "Európai kormány", bár nemcsak az RMDSZ, hanem mind a Fidesz, mind pedig Tõkés László benne van ebben a kormánykoalícióban. Mi több, Tõkés László két évig a Zöld Pártnak volt tagja, tehát úgymond az ellenzékkel is jó kéne legyen a kapcsolata. Mi tehát a magyarázata annak, hogy nem sikerült elfogadtatni azt a normát, amirõl annyit beszélnek?
Én nem szeretnék messzemenõ következtetéseket levonni, azt gyanítom csupán, hogy mind Brüsszelben, mind pedig Bukarestben szükség van arra, hogy valamely elképzelés többségi támogatást élvezzen, márpedig mi, magyarok se Brüsszel, se Bukarest döntéshozó testületeiben nem vagyunk többségben. A harcunkat Brüszszelben is, Bukarestben is azért kell folytatnunk, hogy megfelelõ mennyiségû támogatót szerezzünk, de az sem mindegy, hogy milyen erõvel vagyunk jelen mi, Kárpát-medencei magyarok Brüsszelben, vagy romániaiak Bukarestben a döntéshozó testületekben.
 Márton Árpád


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 719. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.