Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.05.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 719. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.05.27. Közélet

Ágostonfalva sikerei
 Mikor készül el az almási barlang fele vezetõ útszakasz?
Bár a tervek megvannak, és az ehhez szükséges engedélyeket is sikerült kielõszobázni a különbözõ állami hivataloknál, a munkálatok mégsem kezdõdhetnek el, legalábbis egyelõre úgy néz ki, hogy nem. Ilkei Ferenc polgármestert útban Sepsiszentgyörgy felé sikerült elérni, aki éppen ez ügyben ment a megyeközpontba, érdeklõdésünkre elmondta, hogy bármelyik percben meg kell jelenjen az erdei út feljavítása a hivatalos közlönyben, amint megjelenik, tanácsosi határozattal rögtön be kell venniük a barlang fele vezetõ utat a közvagyonba. Mindenestre a polgármester hangsúlyozta, hogy minden követ megmozgat annak érdekében, hogy végre valahára kész legyen az erdei út.
Ki csatlakozik a megyei vízszolgáltatóhoz?
Múlt héten Vargyason tanácskoztak a vidéki elöljárók az ügyben, hogy megéri-e, ha az AQUACOV-hoz csatlakoznak. A csatlakozás több elõnnyel jár, azonban hátrányokat is hordozhat, ezért a polgármesterek némelyike hezitál. A találkozót összehívó Ilkei Ferenc úgy látja, hogy a községnek mindenképpen elõnyére válhat a megyei vízszolgáltató, mivel semmilyen felszerelésük nincsen arra, hogy vizet tudjanak szolgáltatni, ezért õ úgy látja, hogy inkább az elõbb említett megoldás volna a legmegfelelõbb, ráadásul még licitre sem kell tenni így. A legnyomósabb ok, amiért nem érné meg szerzõdést kötni, az az, hogy egységes árak lennének, mivel a szolgáltató egy megyén belül nem dolgozhat különbözõ árakkal, így Sepsiszentgyörgyön is ugyanannyi volna a vízár, mint pl. Nagyajtán, ahol egy teljesen új vízhálózatot építettek ki, saját, illetve pályázati pénzekbõl. Természetesen az új rendszer jó volna, ha kedvezményeket hozna a községek számára, ezt leginkább az árak megszabása jelentené.
Gondolkozzuk a Zöld-ház programban!
Vidékszinten Bölön község elöl jár a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett programban. Több mint negyven pályázatot nyertek, ezeknek az értéke 36 ezertõl nyolcvan ezer lejig terjed, így hamarosan a faluban megjelennek az úgynevezett "napelemes" tetõk. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a Zöld-ház programban, rendelkeznie kell saját telekkönyvvel, valamint az adója ki kell legyen fizetve, csupán ennyi a kötelezettség, hiszen a beruházás térítésmentes. 
 
Több nyertes pályázatot tudhat magáénak a szomszédos Ágostonfalva
26 milliárd régi lejbõl leaszfaltozzák az utat az ürmösi határtól Ágostonfalva másik végéig, 20 milliárdból pedig a falu utcáit aszfaltozzák, mindkét munkálatot kormánypénzbõl végzik. EU-s alapokból 70 milliárdot nyertek csatornázásra és ülepítõre, 300 családhoz már be is van vezetve a víz. A Világbanktól 76 milliárdot nyertek az új iskola és óvoda építésére. A szemételhordást is megoldották a polgármesteri hivatal keretén belül, még hat faluból gyûjtik be a hulladékot, és a sepsziszentgyörgyi TEGA-hoz viszik. Tókos József polgármester a megnyert pályázatok mellett a futó pályázatokról is beszámolt lapunknak, ezek szerint erdõsítésre, turisztikai információs központra, erdei utakra, szociális házra, valamint a cigány-program keretén belül téglagyár építésére tettek le pályázatot.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 719. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.