Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.05.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 718. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.05.20. Közélet

Ahol beszedik még a juhtejet is
A.E Ha lassan is, de itt-ott már lehet hallani, hogy tejbegyûjtõk létesülnek a vidéken, legutóbb Bibarcfalván hoztak létre egy ilyet. A falu kultúrházának pincéjét alakították át erre a célra, ahol a gazdák jobb áron szolgáltathatják be a tejet. Most Bölönben létesítenek egy hasonló tejbegyûjtõ állomást. "A hamarosan átadásra kerülõ tejcsarnok a Bölöni Szarvasmarha Tenyésztõ Egyesület (BAT) tulajdona, egy négy éves futamidejû pályázatban vettünk részt, amely eredetileg SAPHARD-os pályázat volt, aztán jött a rendelet, hogy az egész megvalósítás átkerül a mezõgazdasági minisztériumhoz. Ez természetszerûleg késéseket vont maga után, már ami a finanszírozási felét érinti a dolognak, ezért is késtünk a beruházás elkészítésével. Télen már fedél alatt volt az egész létesítmény, már csak a pénz kellett, ahhoz hogy tovább folytassuk a belsõ munkálatokat. Múlt héten újból nekitudtunk fogni, és ha így ebben az ütemben haladunk, a jövõ héten már át is adhatjuk a falunak a tejcsarnokot. A létesítmény a legújabb Uniós kérelmeknek is megfelel, laboratóriummal is el lesz látva, ahol a szükséges ellenõrzéseket végzik majd el. Két kétezer literes tartályt fogunk beszerelni, amelybe kimondottan csak tehéntejet fogunk gyûjteni, azért van szükség két tartályra, hogy tudjuk a beszolgáltatott tejet a minõségük szerint kategorizálni. A tehéntej mellett a gazdák juhtejet is hozhatnak, erre egy hétszáz literes tartály lesz üzembe helyezve. Ha jól tudom, ez a vidéken egyedülálló próbálkozás, hogy egy tejbegyûjtõnél juhtejet is lehessen beadni. Innen a tejet Bukarestbe szállítjuk, egy olyan tejfeldolgozóhoz, amellyel már 15 éve, hogy üzleti partnerek vagyunk.
Ám nem csak ez az egy lehetõségünk van a piacon, ha a helyzet úgy hozná, akkor további négy cég közül válogathatunk majd. Ez persze annak függvénye lesz, hogy ki mennyit ígér majd a mi tejünkért, ez úgy az egyesületnek, mint a falusi gazdának jól jön, hiszen ezzel sikerül kivédenünk a nagyobb felvásárló cégek esetleges monopolizáló szándékait. További terveink között szerepelt egy tejfeldolgozó kisüzem beindítása is, erre meg van minden, ez az elképzelés a helyi igényeket elégítené ki, de ezek egyelõre még a távlati terveink között szerepelnek - nyilatkozta Sikó Imre, a szarvasmarha tartó egyesület titkára. 
Még csak Köpec határában dolgoznak
Jelen pillanatban még csak Miklósvár területén folynak a medererõsítési munkálatok, a köpeci részre nem értek fel egyelõre - tudtuk meg Pál István tanácsostól, aki érdeklõdésünkre elmondta, hogy egyelõre nincsen tudomása arról, hogy honnan fogják kitermelni a szükséges földmennyiséget, amit a gátak megerõsítésére használnának fel.
30 ár alatt nincs földalapú támogatás
Bár a múlt csütörtöki Magyarhermányban megszervezett falutalálkozót sikeresnek ítélte meg Bardocz Csaba polgármester, egyelõre továbbra sincsen kézzelfogható megoldás annak érdekében, hogy megszûnjenek az úgynevezett nadrágszíj parcellák. A támogatási rendszerekkel gondok vannak, hiszen harminc ár alatt nem lehet földalapú támogatásban részesülni, ez azonban nagy gond a gazdák számára, hiszen a nagyobb részének a megadott érték alatt vannak a földterületeik. A falutalálkozón elhangzott: mindenképpen tagosítani kellene, ehhez azonban egy új törvénytervezetet kell kidolgozni majd. Ez azért lenne fontos, mert ez a jelenség egész Erdõvidék mezõgazdaságára hatással lehet.
Még mindig kérdés a szemét elszállítása a roma-telepen
A probléma régi keletû, azonban az eltelt idõ ellenére még mindig ott marad a szemét a magyarhermányi roma telepen.
A baconi polgármesteri hivatal úgy próbálja megoldani a helyzetet, hogy a saját embereivel szedeti össze a hulladékot, és szállítja le a falu fõutcájára, ahonnan a Tega Rt. emberei tovább viszik a szemetet, ez a megoldás azonban csak átmeneti, pedig ígéret volt a cég részérõl, hogy a kifizetett bér ellenében innen is elviszi a felgyült háztartázi hulladékot.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 718. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.