Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.05.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 717. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.05.13. KözéletMiklósváron és Köpecen gátat erõsítenek
A.E.  A tavaly nyári esõzések okozta kellemetlenségek sokak emlékezetében elevenen élnek még, sõt, a múlt évi Barót-napok alkalmával a vidékre zúduló árhullám képe bizony mostanság is kérdéseket vet- vetett fel, fõként a vízpartok közelében, mégpedig, hogy: az idei esetleges áradásoktól mi védi majd meg õket. Hiszen a földgátak nagyrésze tönkrement, és nagyon sok helyen meggyengült, olyannyira, hogy a lakosság, valamint az ingatlanjaik biztonsága egy nagyobb árvíz levonulása mellett már nem garantált. 2010 nyarán vidékünkön több magas rangú kormányhivatalnok és vízügyi szakember is tiszteletét tette, többségük akkor a gátak és a rajtuk keletkezett károk mihamarabbi kijavítását sürgette. Múlt év júliusában Barótra látogatott Dávid Csaba, az Országos Vízgazdálkodási Hivatal vezérigazgatója és Para Lóránt, a Környezetvédelmi és Erdõgazdálkodási Minisztérium fõtitkár helyettese, aki a megyei vízügy szakembereivel pásztázta végig az akkor elsõ ízben megáradt és kiöntött Barót-vizét. Akkor a helyszín felmérését követõen megígérték, hogy minél hamarabb igyekeznek kb. 18 km hosszúságban kijavítani a megrongálódott gátakat, az akkori számítások szerint ez kb. 15 millió lejbe kerül majd. Az addig eltelt idõ alatt valóban végeztek munkálatokat a patak védelmi rendszerén, ez azonban, mint utólag kiderült, csak átmeneti megoldás volt.
A java még most jön
Az eltelt idõszak, ha egyébre nem is, de legalább arra jó volt, hogy végre valahára kitisztázódjon, hogy pl. a Barót pataka kinek a tulajdonában van, ezt mostanra sikerült pontra tenni, így a vízügyi munkálatokat is meglehet majd kezdeni. Azonban az utca egyszerû embere ebbõl az egészbõl túl sokat nem ért, és bizony többször is elégedetlenségüket fejezték ki olvasóink azért, hogy a gátakkal, átereszekkel nem foglalkozik senki, és mi történik akkor, ha jön egy újabb áradás. Félelmük megalapozott, és az eddig elvégzett munkát látva bizalmatlanságuk is jogosnak mondható, hiszen hiába járt itt Bukarestbõl a Környezetvédelmi Miniszter, az elvégzett munkának látszata sehol sem volt eddig. Igaz, mindez csak Barótra igaz, hiszen úgy Bölönben, mint Bardocon az elmúlt év bizony a gátak, a patakmedrek megszélesítésérõl és rendbetételérõl szólt. A befektetett milliárdoknak és munkának az eredménye kézzelfogható, hogy mennyire lesz kitartó, és menynyire állja meg a helyét egy árhullámmal szemben, nem tudni, a fõpróba még hátravan, egy biztos: a szakemberek véleménye szerint ezeken e helyeken nincs ok aggodalomra. Ám hamarosan a Barót-patakára is megérkeznek az erõgépek... 
Az Olttal kezdik
Nemrég Miklósváron nekifogtak az Olt védõgát-rendszerének a megerõsítéséhez, a folyó mindkét partján. Azokat a részeket töltik fel és emelik a megadott szintre, ahol tavaly majdnem áttört a víz, és a katonaság segítségére is szükség volt, akik több helyen is homokzsákokat helyeztek el, az ilyen szakaszok összesen 450 métert tesznek ki a Miklósvár és Köpec közötti szakaszon. Ebbõl körülbelül 130 métert már el is végeztek, a munka elõremenetele attól is függ, hogy milyen hamar sikerül beszerezni, kitermelni a gáterõsítésre szánt földmennyiséget. Amikor ott végeztek, akkor nekifognak a Barót-patakának is, a köpeci hídtól egészen az Olt-folyóba való beömlésig, ami egy 2,5 km szakasz, ez az egyik legkritikusabb pont, hiszen egy esetleges gátszakadást követõen nemcsak a termõföldek kerülhetnek veszélybe, hanem a falu alsó, a vízhez közel esõ része is. Ezt követõen a Bibarcfalva-Barót város közötti rész következik, hiszen itt is több helyen vannak problémák, a tervek egyébként 12 km vízszakaszról szólnak – a megyei vízügytõl származó, meg nem erõsített információk szerint.
Ki kell vágni a partmenti fák jó részét
Ahhoz, hogy az erõgépek a patakmeder közelébe férkõzhessenek, a partok mentén ki kell vágni a fûzfákat, melyeknek némelyike veszélyt is jelenthet, hiszen az öreg fûzek így nyár elején annyira megszívják magukat vízzel, hogy az ebbõl származó többletsúly alatt beledõlnek a vízbe, vagy pedig óriási szeleteket szakítanak le a patak martjából, aminek következtében a védõgátrendszer is meggyengül. Az eljárás, mármint ami a fa kivágásokat illeti, egyben jó is, és ugyanakkor rossz is, azonban jelen pillanatban más megoldás nem létezik, mint az, hogy kivágják a partmenti fákat, természetesen ahogyan befejezték a munkálatokat, rögtön beültetik újra fûzfával, azonban ezúttal majd a vízügy szakemberei figyelni fognak arra, hogy a fák ne nõjenek túl nagyra, rendszeresen nyesni fogják majd õket. A kibélyegzés már évekkel ezelõtt megtörtént, most jöhet a kitermelés.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 717. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.