Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.05.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 716. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.05.06. Közélet

Likvidálták a gyanús ebeket
A.E.  Gondot okoznak az önkényes Pásztorok
Az állatok engedély nélküli ráhajtása a legelõkre, termõföldekre nemcsak Vargyas községnek okoz fejtõrést, hasonló a helyzet Baconban is – tudtuk meg Bardocz Csabától, a község elöljárójától. Leginkább Szárazajtán és Magyarhermányban szaporodott el a tilosban való legeltetés.
Senki nem ússza meg büntetés nélkül
A baconi polgármester elmondta, hogy többször végeztek ellenõrzéseket a község területén, és akiket elkaptak, azokat megbírságolták, tíz esetben róttak ki büntetéseket, akit ezentúl is tetten érnek annak 1.500 lejt kell fizetnie azért, amiért állatai mások földjein legelésztek. "2009-ben hiába szavaztuk meg a nagybaconi tanácsban az általános legeltetési törvényt, senki nem akarja ezt betartani. Fõleg a juhtartó pásztorok azok, amelyek valósággal terrorizálják a környéket, hogy ezt megállítsuk, muszáj volt büntetéseket kiróni, így reméljük, hogy sikerül megfékezni a problémát. Az a pásztor aki nem fizeti ki a büntetését, az nem részesülhet állami támogatásban sem." – figyelmeztetett Bardocz Csaba.
A tettesek nagyobb része a roma közösségbõl kerül ki
Vargyason most sem javult a helyzet, hiszen hiába szólaltak fel többen is a legutolsó tanácsülésen, a legeltetés azonban tovább folyik, amelynek egyedül a gazda látja kárát. "Nagyon nehéz a tetten érés, hiszen ezek a legeltetõk olyan helyekre csapják állataikat, amely vagy nehezen megközelíthetõ, vagy félreesõ helyen van. Ez idáig szóban próbáltuk meg figyelmeztetni a törvényszegõket, ám sokra ezzel nem mentünk, most muszáj lesz büntetéseket, valamint törvényes erõt alkalmazni, hogy megállítsuk ezt a folyamatot. Leginkább a roma közösség teheneivel vannak a gondok, hiszen néhányan nem akarják megérteni, hogy jogtalanul csapják ki állataikat a legelõkre, mezõgazdasági területekre" – tájékoztatott ez ügyben Ilkei Ferenc polgármester. 
Likvidálták a gyanús ebeket
A mai napig nem sikerült fényt deríteni, hogy honnan, illetve kitõl származott a nemrég Magyarhermányban három embert is megharapó veszett kutya. A héten egy ellenõrzés következtében, amit a baconi tanács és a Megyei Állategészségyügy közösen végzett, kilõttek három gyanús ebet Magyarhermányban, a vizsgálat következtében kiderült, a meglõtt kutyákban nem volt kimutatható a veszettséget okozó vírus.
Csatlakozni az Aquacov-hoz(?)
Idén Vargyason is befejezõdtek az ivóvízhálózattal kapcsolatos munkálatok, amelynek következtében egy teljesen új modern vízhálózattal bõvült a község, a gond csak az, hogy ezt a rendszert hogyan fogják majd mûködtetni. Ilkei Ferenctõl megtudtuk, hogy semmiképpen nem gondolkoznak abban, hogy a vargyasi tanács vegye át a rendszert, mindezt úgy, hogy létrehoznának egy új vízszolgáltatót. Erre jelen pillanatban sem lehetõség, sem pénz, de még szakmai hátterük sincsen, a szükséges engedélyek beszerzésérõl nem is beszélve, így semmiképpen nem lenne kifizetõdõ, hogy maguk vegyék át az ivóvíz szolgáltatását - közölte az elöljáró. 2010 júniusában már kötöttek egy szerzõdést a Kovászna megyei Aquacov nevû céggel, annak érdekében, hogy csatlakozhassanak a megyei vízszolgáltatóhoz. Ilkei elmondta, a szerzõdés értelmében nem kell jelen pillanatban licitre tegye azt, hogy kinek adja ki a víz szolgáltatását a községben. Ez egyben jó is, hiszen ha az egész licitre kerül, akkor nem lehetett volna tudni, hogy országszinten melyik cég nyeri majd meg ezt. Abban is gondolkodtak, - tudtuk meg továbbá - hogy esetleg a baróti új vízszolgáltatóval  kötnének szerzõdést, ám ezt is csak úgy tudnák megtenni, ha licitre teszik, így azonban egyértelmû, hogy a baróti nem nyerné meg. Jelen pillanatban tehát az Aquacov mellett döntöttek, igaz ez mindenképpen akkor lenne jó, ha egész Erdõvidék (beleértve Barótot is) oda csatlakozna.
Nincsen veszélyben az állatállomány
Egyelõre nem jelentettek több megbetegedéses esetet Bölönben, ahol nem is olyan régen vérbaj ütötte fel a fejét, amely a lovak között szedte áldozatait. A polgármesteri hivatal és a megyei állategészségügy közös akciójának keretén belül sikerült az összes lovat beoltani, mindenik állattól vérmintát vettek, a vírus esetleges kimutatása és lokalizálása érdekében, az eredmények megérkezésére várnak, és bizakodnak, hogy nem lesz pozitív egyetlen egy teszt sem.
Kimeszelnék a köpeci kultúrházat
A munka oroszlánrészét, a cserépforgatást már elvégezték, most csak a kisebb munkák maradtak hátra, helyenként külsõ simításokat végeznek még a kultúrház épületén, ám ha az erre kiutalt pénzbõl futja majd, akkor megejtenek egy belsõ meszelést is. A falu mellékútjaival kapcsolatosan egyelõre csak ígéret van, hogy kapnak majd valamikor kavicsot, ám hogy mikor, azt nem lehet tudni, mindenképpen jó volna, ha legalább szeptember végéig megérkezne az utakra a megígért kavics – tudtuk meg Pál István tanácsostól.
Mikor öntenek majd járdát Miklósváron?
Bár többször is megígérték, mégsem kezdték el a járdaöntési munkálatokat a faluban, amire azonban nagy szükség lenne, fõleg esõs-sáros idõben, amikor szinte lehetetlenné válik a gyalogos közlekedés. "Azt mondták Baróton, hogy mivel aszfaltozásra nem számíthatunk, ezért azt az útszakaszt, ami az erdõ felé vezet, lebetonozzák majd, vagyis járdát fognak oda önteni. A hivatal adná a szükséges anyagot és mi, a falu lakói pedig megcsinálnánk a magunk járdáját. Ígéret van, de csak annyi, nem tudjuk, hogy mikor lesz ebbõl valami.” – nyilatkozta lapunknak Gyenge József falufelelõs.
Információink szerint a múlt hétfõn (húsvét másodnapján) Bibarcfalváról nem szállították el a szemetet, ezzel nem is lett volna gond, ám most hétfõn a kukák mellé kirakott többletszemetet nagyon sok helyrõl nem voltak hajlandóak elvinni a szemételhordó munkások, ez kisebb bonyodalmat okozott a faluban.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 716. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.