Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.04.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 714. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.04.22. Művelődés

137 éve, április 26-án  született Dr. Fábián László, a lapunkat támogató egyesület névadója, a két világháború közt megjelenõ Erdõvidék és Erdõvidéki Hírlap fõszerkesztõje, Erdõvidék utolsõ parlamenti képviselõje. Emléke elõtt egy húsvéti, ma is érvényes írásával tisztelgünk, amely az Erdõvidéki Hírlap 1934. április 1-i lapszámában jelent meg:
Feltámadott tehát, valóban feltámadott a Krisztus, de vajon mindenkinek a lelkében feltámadott-e?
Hogy mindenkiért szenvedett és mindenkinek váltságául és reménységéül feltámadott, az bizonyos, de hogy mindenkinek lelkében feltámadott-e és él-e a Krisztus, az már egészen más kérdés.
Nemzetek éreztetik hatalmukat nemzetekkel, s egyetlen indokolt, vagy indokolatlan gondolatukért ezeket, sõt milliókat küldenek halálba. Nemzetek boldogok és büszkék azért, hogy minél pusztítóbb fegyvereket tudnak egymás ellen feltalálni. Vajon feltámadott-e ezek lelkében a Krisztus?
Fajok harcolnak fajok ellen, s a maguk kiválóságáért emberáldozattól sem irtóznak. Vajon csak egy fajért, az emberek egy osztályáért szenvedett-e kereszthalált a Jézus? Vajon feltámadott-e az olyan lélekben a Krisztus, amely nem lát embert minden emberben?
És az egyes emberek között hányan vannak, akiknek nem szent sem a másik ember teste, sem a másik ember lelke és becsülete. Hányan vannak, akiknek egyéb gyönyörûségük sincs az életben, mint rohadt szájuknak bûzös nyálával befecskendezni mások lelkét és becsületét. Van, aki nem irtózik a rágalmaktól, s mert maga nem tud olyan becsületes lenni, mint másik embertársa, nem azon igyekszik, hogy a feltámadott Krisztus tanításaival õ maga is becsületes legyen, hanem fekete pállott nyelvével a másik becsületét próbálja befeketíteni, hogy azzal egyforma lehessen.
Vajon feltámadott-e a Krisztus az irigyek, a rágalmazók, a pletykálkodók, a gyûlölködõk lelkében?
Nem, bizonyára nem.
Ezek a Krisztustól távol élõ emberformák még mindig nem látják a Golgotát, nem látják az Istenember meggyalázott szomorú arcát, vagy ha látják azon a szomorú, jóságos arcon a szomorúságot emberi érzésnek, a megsemmisülés felett való bánatnak tartják. Pedig az a szomorúság nem az elmúlás gondolata, hanem sajnálkozás az Isten országára meg nem érett emberek sorsa és élete felett, akikért õ életét adja, s akik még ma tizenkilenc évszázad után sem képesek megérteni Õt, és felemelkedni az õ vállain az Atyaisten trónusa elé.
Pedig ezekért is meghalt és feltámadott Krisztus, de nem támadott fel az õ lelkükben, és nem talált szállást az ó szívükben.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 714. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.