Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.10.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 582. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.10.03. Közélet

Albert Egon. Az Unió egy lehetőség, mely keretet ad ahhoz, hogy benne szabadon, bizonyos játékszabályok alapján éljenek az nemzetek. - Azt kell megtanulnunk, hogy hogyan tudunk együtt élni Európában. Az Unió elvileg egy kormányzási gépezet érzések nélkül, ugyanakkor nem is egy olcsó üzlet.  Fontos tényező, hogy megtanuljanak az itteni emberek, a kis-és középvállalkozók, az önkormányzatok is pályázni. Elsődleges szempont a nyitottság, a kellő tapasztalat és felkészültség, ezért gyorsan kell tanulni - fogalmazott Ernst Pebal befektető.
Az is tény, hogy jelenleg nálunk az emberek nem igazán vannak tisztában az Unió nyújtotta lehetőségekkel. Ami keveset tudunk róla, az sem éppen egy pozitív képet ad az Unióról. Egyelőre nem lehetőségként kezeljük, hanem függünk tőle. Nyugaton más a helyzet, az ottani állapotok sokkal előrehaladottabbak, így sokkal rugalmasabb és látványosabb a fejlődés is. Egy hasonló életfilozófiát valló osztrák cég akar hosszútávon berendezkedni nálunk. Versenyképességet a turizmusban és az ebben rejlő lehetőségekben lát. Kész tervekkel és jövőképpel érkeztek Vargyasra. A megvalósításhoz és fejlesztéshez az Uniótól szerzik a pénz jelentős részét, pályázatok formájában. Nekik már egy jól kidolgozott és működő pályázati stratégiájuk van. Így tudnak sikeresek lenni és ennek a segítségével tudnak megfelelni az elvárásoknak. Tanulhatunk tőlük. De egyelőre a labda nem a mi kezünkben van, jelen helyzetben ténylegesen függünk az Uniótól. Hátrányunk éppen az, hogy nem vagyunk olyan helyzetekben, hogy meglássuk a tényleges lehetőségeket, az ebben rejlő potenciált. Enélkül egyáltalán nem lehetünk versenyképesek és az erősebb diktál alapon el kell fogadjuk a meghozott döntéseket, ami nem mindig minket favorizál. Ezt jelenleg a saját bőrünkön tapasztalhatjuk. A Vargyason januártól beinduló munkálatok az egész vidék számára példaértékű és egy követendő stratégia lehet. Ahhoz, hogy lehetőségekhez jussunk, elsősorban az önkormányzatoknak kell nyitottnak lenniük és kellő felkészültséggel rendelkezniük ahhoz, hogy sikeresen pályázhassanak. Valamint a hozzuk hasonló befektetőket a kellő támogatással fogadják. Az Unió ebben lehet igazán partner nekünk. Ha folyton csak a negatívumokat látjuk, elfelejtjük észrevenni a jót is. Azt már tudjuk, hogy Erdővidék nem mindennapi potenciállal rendelkezik a turizmus terén, az is nyilvánvaló, hogy mindezen lehetőségek egyelőre kiaknázatlanok. A fejlődés irányában az első lépést nekünk kell megtennünk, azzal hogy ésszerűen és átgondoltan tudunk együttműködni,  mindenekelőtt nyitottak kell legyünk az új iránt.
Képes lehet erre az itteni ember? Minden bizonnyal, igen.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 582. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.