Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.04.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 712. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.04.08. Közélet

Lacika, az injekció és a politika
antal  Valamikor a nyolcvanas években a baróti kórház volt a helyszíne az anekdotának is beillõ kedves történetnek. Az akkori gyerekosztályt dr. Szántó Lajos gyerekgyógyász, szakmai körökben is jó nevû, pácienseinek teljes bizalmát élvezõ, szimpatikus, közkedvelt, kopaszodó doktor bácsi vezette. Egész biztos, hogy az idõközben a földi életbõl távozott orvosra a mai napig sokan gondolnak úgy, hogy a Jó Isten nyugtassa még a földet is körülötte.
 Hosszú hónapokig krónikus betege volt a gyerekosztálynak egy köpeci Lacika névre hallgató kisfiú. Az eleven, értelmes kisgyerek lassan nem csak a doktor bácsi, de a nõvérek, a személyzet kedvence is lett. Mivel már a hosszú kórházi kezelés, szülõktõl távol megvisel lelkileg egy ekkora gyereket, a doktor bácsi megkímélte az injekcióktól a kis pácienst. Sajnos egy bizonyos határon túl a hatékony kezelést már nem lehetett helyettesíteni, így injekcióra került Lacika, aki semmiképp sem volt hajlandó erõszak nélkül pizsamáját letolni.
Végül Szántó doktor bácsival megejtett hosszabb beszélgetés után hajlandó volt a kompromisszumra, azzal a feltétellel, hogy a doktor bácsi injekciózza, és ne csípjen. Miután megkapta a garanciát a feltételekre, a kis vitéz térdig tolta a pizsamáját, és hasra feküdt. Nem is volt semmi gond a szúrásnál, de bizony, ahogy ment be a szérum, Laci betyár egyre jobban fordította a fejét, és nyöszörögve közölte, hogy: cííp. Mire a doktor nyugtatta, nem csíp, Lacika, dehogy csíp. Erre már sokkal hangosabb volt a reakció, de cííííííííííp. Ne beszélj Lacika, ez nem csíp! Mire a kis beteg már üvöltötte, hogy:  Én ércem, a kopacictenit, cííííííííííp.
Követve a politikai eseményeket, az elmúlt idõszakban sokszor eszembe jutott a fenti kedves történet, miközben egyik-másik kopasz vagy nem kopasz politikus nagy hévvel magyarázza, hogy miért nem is olyan rossz az a bizonyos megszorító intézkedés, vagy tulajdonképpen éppen miért nagyon jó nekem,  erdélyi magyarnak.
Tény az, hogy egyre szélesebb a réteg, mely lassan a  tûrõképessége szélén van, és összeszorítja fogait, hogy ne üvöltse, úgy mint Lacika: ”Én ércem a kopacictenit!!!!”


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 712. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.