Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.04.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 712. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.04.08. Közélet

Pletykával nem lehet nyomozni
H.F.A. Megkerült a holttest, de tettes még nincs, csak elsõszámú gyanúsított, és annál több gyanú. Amíg a baróti rendõrség visszafogott az ügyben, az utca hangja továbbra is behatóan ismerni véli akár a gyilkosság okát is. Amint azt már több írott és elektronikus sajtótermékbõl megtudhatták, az áldozat, Sz. I. fõnöknõje jelentette, hogy munkaidõben tûnt el a munkahelyérõl február utolsó hetében. Március 7-én a baróti rendõrségen is jelentették, ezúttal a szárazajtai lánytestvér. Eközben a férj, Sz. A. Bibarcfalván tartózkodott, de mivel sokat firtatták felesége hollétét, visszament Ausztriába. Sz. I. 1986-ban telepedett Ausztriába, utolsó romániai lakhelye Sepsiszentgyörgyön volt. Férje, Sz. A. bibarcfalvi lakhellyel is rendelkezik. Meg nem erõsített forrásokból értesültünk, hogy a holttestet három hozzátartozó ásta ki, nem sokkal több, mint másfél meter mélységben volt elásva, pokrócba, két kisebb darab perzsaszõnyegbe volt becsavarba, szalmával és nylonnal borítva, elõször a fej bukkant elõ. Egyesek szerint erõszak látványos nyomaira nem bukkantak, de van, aki állítja, hogy az állán sérülést észleltek. A kiszivárgott hírek pedig arról szólnak, hogy sem az utánfutón, amelyen állítólag Bibarcfalvára szállították a holttestet, sem az elsõszámú gyanusított autójában, sem pedig az áldozat körme alatt nem találtak biológiai nyomot. Elmondtuk a hallottakat néhány szakembernek, szerintük is különös az eset, mivel fullasztáskor az áldozat vergõdik, és erõteljesen kaparászik, azt is különösnek tartották, hogy több határon vitték át a holttestet, holott akárhol meg lehetett volna szabadulni tõle. Az utca hangja erre is talált magyarázatot. Azt mondják, hogy a házaspár egy lakásban lakott ugyan, de külön életet folytattak, a válóperük már folyamatban volt. A magánlakást, ahol a holttestre találtak, a férj vásárolta a feltételezett gyilkosság elõtt körülbelül egy héttel, mondják is, hogy talán azért, hogy oda rejtse el, a gyilkosságot kiváltó ok pedig a pletyka szerint az volt, hogy a feleség túl nagy összeget követelt a válás után. Egy szó mint száz, az ügy végkimenetele hónapokig, akár egy évig is elhúzódhat, és az osztrák törvénykezés szerint akár életfogytiglani börtön is járhat a tettért, mivel minden bizonnyal szándékos és kitervelt volt, de addig csak gyanúsítottról beszélhetünk.
A közvélemény mellet az ügyrõl Macãu Constantin, baróti rendõrparancsnokot is kérdeztük.
Megkérjük, röviden vázolja fel az esetet.
Mivel az áldozat romániai lakhely nélküli osztrák állampolgár volt és az eset is Ausztriában történt, az ottani rendõrség hatáskörébe tartozik az ügy. Minket annyiban érint, hogy a Brassó megyei rendõrséget, akinek hivatalos felkérése vot az osztrák részrõl, és házkutatási paranccsal rendelkeztek, mi irányítottuk a helyszínre, és a holttestet is utólag a hozzánk tartozó területen találták meg. El kell mondanom, hogy nem a holttestet keresték kezdetben, hanem minél több nyomra vezetõ bizonyíték után kutattak. Elõször pár nappal a holttest megtalálása elõtt jöttek, akkor csak a brassóiak, akkor elszigetelték Sz. A. birtokában levõ két magánházat, másodszor pedig március 30-án, akkor már nyolc osztrák rendõr, közülük négy kriminalista. Tudni kell, hogy hasonló esetben a helyszínt a hullakeresõ kutyák közelíthetik meg, utána a kriminalisták, majd azután csak a jogászok. A Szebenbõl hozott ebek, ott vannak az országban a legjobb betanított, nyomozó kutyáink, a lelakatolt csûrhöz vezettek.
Mit lehet tudni a halál okáról, tényleg gyilkosság volt?
Errõl egyelõre jogilag elhamarkodott lenne nyilatkozni, de információim szerint a törvényszéki orvos fulladást állapított meg. Az emberek ilyenkor nagyon sokat mondanak, amivel inkább ártanak, mint segítenek az ügynek. Többek közt azt vetették a szemünkre, hogy az osztrákokra volt szükség, hogy megkerüljön a holttest. De amint már mondottam, nem a mi hatáskörünkbe tartozik az ügy, ha mi el kezdünk nyomozni a helyszínen, az nekünk, baróti rendõröknek nemcsak a munkahelyünkbe kerülhetett volna, hanem még bûnügyi eljárást is indíthattak volna ellenünk a hatáskör túllépése, a nyomok megsértése miatt. Tudnia kell a lakosságnak, hogy a törvényes lépéseket be kell tartani, nem szökhetünk neki bármilyen ügynek betyár módra. Arra kérem a lakosságot, hogy tartózkodjanak hasonló ítélkezéstõl, mert azzal hamis képet alakíthatnak ki az intézményünkrõl, és a nyomozás kimenetelét is rossz irányba terelhetik. Ne találgassanak, hagyják, hogy a hatóság végezze a dolgát.
Történt-e hasonló eset a vidékünkön?
Én pár éve vagyok Baróton, de azok a kollégák, akik már régebb itt vannak sem tudnak ennyire elfajult történésrõl. Minden képzeletet felülmúl, az is kérdéses, hogy az elkövetõ szellemi épségének a teljében volt-e.
Mikor várható az ügy lezárása?
Ausztriában mások a törvények. Megítélésem szerint még akár vissza is jöhetnek az osztrák de a brassói rendõrök is újabb nyomra vezetõ bizonyítékokért, mindaddig a házak le lesznek zárva, és figyelem, mindenkinek szigorúan tilos a bemenetel, mindaddig amíg el nem rendelik a szabad bejárást.  


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 712. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.