Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.04.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 711. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.04.01. Közélet

Évente kilenc hónapot töltök szobafogságban és példáúl mit látok. Március 22-én megáll a szemétgyûjtõ kocsi a házunk elõtt, kiszálnak a vitéz legények, letakarítják az autóra felrakodott szemetet az út közepére, de soknak bizonyult, ezért egy részét a sáncon túlra dobják. Kezdték a kukával a házunk elõl, az egyikrõl a felhalmozott szemetet ledobták, a többit az autóba tették, és a második kukát otthagyták (más a színe). Tovább mentek, és a szomszéd idõs néni szemetét otthagyták, mert az egy fazékban volt tárolva. A többit nem láttam, csak hallottam. Nem sokára látok egy traktort, utánfutóval, amely szeméttel volt megrakva. A falu végén kifordult a mezei útra és rövid idõ múlva már üresen visszatért, nagy sáros csíkot hagyva maga után az úttesten.
Egy évvel ezelõtt láttam, amint a helyi tanács szemétgyûjtõ csapata minden szemetet felrakott, sõt még a szeméttároló edényeket is, a kukának a fedelét letörték, hogy könnyebben kezeljék. Igaz, hogy amikor a falu végére értek, már nem nagyon fért a szemét, és egy részét elhullatták. Ne gondolja senki, hogy az itt hagyott szemetet valaki feldolgozza. Azt kiviszik a patak mellé, útmellé vagy a mezõre. A falusi háztartásban nem olyan jellegû szemét gyûlik össze mint egy városi háztartásban, tehát ha válogatják, akkor szemét marad hátra.
Ez az újság közli, hogy vehetsz szeméttárolót pénzért (ami szintén szemét), és a többlet szemetedet belerakhatod, hogy pénzért elvigyék. Az ember mindig a számára felesleges dolgokat eldobta - nem az emberi tulajdonság változott meg. Hazánkban a szemét felhalmozódása alig több mint húsz éve van meg. Gyerekkoromban a Barót-i  piacon vettem egy fagylaltot, megettem, nem dobtam el semmit. Ma a szekérrel vagy autóval utazók eszik a fagylaltot, a végén szemetet dobnak az útszélére. Az egyszerû ember megfizeti a csomagolót, megfizeti az elszállítását. Az aki gyártja, belecsomagol vagy terjeszti azokat, nem fizet semmit, hanem gazdagodik belõle, s végül az emberiség belepusztul saját szemetébe. Egy másik ablakon keresztül láttam (TV), amint több négyzetkilóméter nagyságrendû szemét-szigetek úsznak az óceánon, valamint a Földkörüli pályán keringõ mûholdak több mint 80% elavult mûhold, tehát szemét. Már csak ilyen a civilizált, okos ember!                  
 Szõcs Sándor, Olasztelek


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 711. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.