Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.25. Sport

Ismét a pontyhorgászatról
Ebben a cikkben szereplõ halfajta - a ponty - a lassúfolyású folyókat, illetve a lassan áramló állóvizeket kedveli, mivel az oxigénigénye csekély és némely változata (bõrponty, tükörponty) képes a légköri levegõt felvenni a bõrükön keresztül, ezért az elõbb említett helyeken kell keresnünk.
   Mifelénk, Barót környékén az Olt-folyóban, a Pumpaházi-holtárokban, és a köpecbányai bányatóban fordulnak elõ. Mivel a horgászzsákmány nagyon kevés részét jelenti ez a hal, ezért az itteni horgászok nem fejlesztettek ki sajátos módszereket.
 A folyóvizekben (Oltban), kisebb öblökben, torkolatoknál keressük, az állóvizeken vándorol, õsszel a lehûlõ vízben a mélyebb részeket keresi fel a téli nyugalmi idõszak eltöltésére, ilyenkor is táplálkozik. A víz melegedésével elkezd mozogni, mivel élelem után kell néznie, gyakran elõfordul, hogy tavasszal a part menti zónában található, amint egyre melegszik a víz, a ponty is láthatóvá válik. De ilyenkor nehezebb megfogni, vannak viszont árulkodó jelek, amikrõl fel lehet ismerni a tartózkodási helyüket. Egyik ilyen jellegzetessége a víz aljáról feltörõ apró buborékok vagy a kiugrások a vízbõl - de ezeket nagyon könnyen össze lehet téveszteni a fenékrõl felbugyogó gázakkal is. Fõ jellemzõje a pontyturkálásnak, hogy a buboréksor egy irányba halad.

Horgászata
Mint úszós-fenekezõ módszer eredményes lehet, koratavasszal a könnyebb szerelés ajánlott, vékonyabb zsinór, kisebb horog, ólom stb.

Csalik
A ponty étlapja változatos, így elég sok csali áll rendelkezésünkre, tavasszal inkább az állati eredetû csalit alkalmazzuk (giliszta, csonti) folyóvízben. Az állóvízben a legelterjedtebb csali a kukorica: simán vagy ízesítve. Etethetünk még áztatott búzával, rizzsel, fõzött murokkal és pityókával.
A fõzött csalik közül érdemes megemlíteni a puliszkát. Nagyon sokféle képpen el lehet készíteni, ízesíteni (vanília, ánizs, menta, foghagyma, édesen és sósan). Az etetés nagyon fontos a pontyozásban, mert a halak visszajárnak az etetett helyre és ha a megszokott csalin változtatunk, gyakran megijednek tõle.
A bojlis horgászathoz a halat hozzá kell szoktatni ehhez a módszerhez, mert nem igen talál ilyen táplálékot a vízben. Ha túletetünk egy helyet, akkor a halak bátortalanná válnak és elmaradnak a kapások, vagy nagyon "gyengédek" lesznek.

Hasznos tudnivalók
A ponty kitartóan küzdõ, harcoló hal, még az utolsó percekben vagy métereken is csalódást, meglepetést okozhat.
A kisebb pontyok erõszakos rángatásokkal próbálnak menekülni, míg a nagyobbak hosszú kirohanásokkal lepik meg a horgászt. A kimerítésére, szákolására nagyon oda kell figyelni, nem a merítõt visszük a halhoz, hanem a halat a merítõhõz!
 Antal Zsolt

 Horgász hírek
Közgyûlés a Rika Sprothorgász Egyesületnél
2011.03.26-án szombaton reggel 10 órakor a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpotban a Rika Sporthorgász Egyesület közgyûlést tart,  minden tagot szívesen látnak!

 Megérkeztek az ANPA-s kártyák
Az Egyesület értesít minden tagot, aki engedélyt válltott, hogy megérkeztek a 2011-es évre szóló ANPA-s kártyák, amelyeket ki lehet venni az egyesület székhelyén.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.