Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.25. Művelődés

 2011 Bonyhád
Ezen a rangos megmérettetésen Farkas Izabella Ingrid (felkészítõ tanára Oláh Ilkei Árpád), X. évfolyamon dicséretben részesült. Ezúton is gratulálunk nekik a nagyszerû eredményért. Elsõ olvasásra talán furcsa a verseny megnevezésében a nemzetközi magyar társítás. De a múlt, a történelem furcsasága az, hogy lehetséges egy kárpátmedencei nemzetközi verseny, magyar nyelven. Március 11-15 között Bonyhád (Magyarország) volt a házigazdája a XX. versenyen résztvevõ 79 középiskola 330  magarországi, erdélyi (Románia), felvidéki (Szlovákia), kárpátaljai (Ukrajna), délvidéki (Szerbia) és brüsszeli diákoknak,  tanároknak.
A rendezvény központi része a matematikai verseny és a szakmai elõadások, de emellett vannak kulturális programok, kirándulások, amelyek az illetõ régió megismerését teszik lehetõvé. Ezért is a verseny helyszíne évente változó. Bonyhád, Tolna megye, gyönyörû fekvésû, rendezett kisvárosa (lakosainak száma 15 ezer). Vörösmarty Mihály – a Perczel családnál volt házitanító 1817-1826 között – joggal nevezte a "magyar romantika meseföldjének". Soknemzetiségû város. A legkorábbi idõkre visszamenõleg éltek együtt magyarok, szerbek (rácok), majd németek és zsidók. A második világháború idején elhurcolják a zsidókat, majd 1945 után erõszakkal kitelepítik a német anyanelvûeket és helyettük ugyancsak erõszakkal betelepítik a bukovinai székelyeket és a felvidéki magyarokat. Talán a megbékélés jelképe az is, hogy a 2003-ban jóváhagyott városi címerükben benne vannak a különbözõ nemzetiségek jelképei.
A rendezvény választható kirándulásai: Szekszárd-Kalocsa, Paks-Kalocsa vagy Pécs volt. Mindhárom útvonal tanulságos volt, gazdag mûvelõdés- és mûvészettörténeti látnivalókkal.
Mivel ez a  XX. verseny volt, visszatekintésre is kötelez. Örvendetes számukra, hogy a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont diákjai  az ötödik versenytõl kezdve tizenegy alkalommal voltak az erdélyi csapat tagjai. Ma is büszkék lehetünk díjazott diákjainkra: Tókos Dóra (Dicséret - 1996-ban) építészmérnök Székelyudvarhelyen, Dimény Imre (Dicséret - 1997-ben, Dicséret - 1998-ban, Dicséret - 1999-ben, Dicséret - 2000-ben ) alkalmazott matematikus- az Optasoft Kft-nél Budapesten, Buksa Szilárd (Dicséret - 2002-ban) közgazdász, Mc Kinsey amerikai cég budapesti kirendeltségének gazdasági szaktanácsadója, Ghinea Andrea (Dicséret - 2002-ban) közgazdász, az udvarhelyi Cérnagyár termelési menedzsere, Darvas Tamás (Dicséret 2001-ben, Dicséret - 2002-ben, Dicséret - 2003-ban, III. Díj-2004-ben) doktorandusz és egyetemi tanársegéd, Indiana állam, Purdue University, West Lafayette.
 Darvas Anna-Mária matematika tanár
További híreink
Március 12-én zajlott le Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban a Matematika tantárgyverseny megyei szakasza. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontot 11 diák képviselte. A diákokat Darvas Anna-Mária (XI. évfolyam) és Oláh - Ilkei Árpád (IX., X. és XII. évfolyam) matematikatanárok készítették fel. A legjobb eredmények a következõk: IX.o.: Szõcs Tamás, III. hely X.o.: Bala Zsolt, III.hely, XI.o.: Farkas Domokos, V.hely és Farkas Tímea, VIII. hely és XII.o.: Szabó Enikõ VI.hely.
Oláh Ilkei Árpád,
a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont matematika katedrájának vezetõje


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.