Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.25. KözéletA partnerség a fontos és nem az alárendeltség
A.E.  Egy éves az Erdõvidéki Ifjak Szövetsége (EDISZ)! Múlt pénteken ezen alkalomból éves kiértékelõt tartott az szövetség elnöke, a baróti Lukács Kinga. Dióhéjban elmondta azokat a rendezvényeket, amelyeket az EDISZ rendezett vagy éppen kezdeményezett. Az erdõvidéki fiatalok igyekeztek kivenni a részüket a szórakozás, a karitatív-, valamint közösségfejlesztõ tevékenységek megszervezésébõl, elindításából (gyûjtés, gyerektábor, horgásztábor, képzések, farsangi bál, környezetvédelmi akciók), ezeket a tevékenységeket hagyomány-teremtõ szándékkal indították el. December 26-án sikerült megnyitni az itteni fiatalok számára az EDISZ házat is. Egyik tervük az idénre, a már meglévõk mellett, hogy tovább vigyék a Gaál Mózes cserkészcsapatot, és ezen belül létrehozzák a veterán cserkészek csapatát is. A márciusi hónapban a HÁRIT-nak (Háromszéki Ifjúsági Tanács) lettek a tagszervezete, az EDISZ fontosnak tarja azt, hogy partnerséget ápoljon, és tartson fel más szervezetekkel, egyesületekkel, és hogy támogassa a fiatalokat az itthonmaradásban. Az erdõvidéki fiatalok mellett a ZIKE (Zöld Ifjak Egyesülete) is tartott egy rövid kiértékelõt, elnökük, Ráduly Róbert elmondta, hogy még alig fél éve alakultak, de máris több megrendezett sikeres programot tudnak a hátuk mögött, ami természetesen a környezetvédelemmel kapcsolatos (zöld ajándékozás, olajgyûjtés, közvélemény kutatás, a szelektív szemét kérdéskörében). Céljuk, hogy környezetvédelemre neveljék az itteni embereket, ilyenformán az idei tevékenységeik is e célkitûzés köré épülnek. Az idén pl. szerveznek környezetvédelmi tábort, amelybe V-VIII.-as fiatalokat szeretnének bevonni. Az egyesület is jó kapcsolatot ápol a HÁRIT-tal, õk is tagszervezetei lettek. A sajtótájékoztatón részt vett Grüman Róbert is, a HÁRIT elnöke, aki elmondta, hogy örömmel szemléli azt, ami elindult Baróton a fiatalok körében. Jó, hogy végre valakik odafigyelnek erre a rétegre is, hiszen a jövõ nélkülük elképzelhetetlen. Hangot és helyet, támogatást  kell adni Erdõvidéken is a fiatalságnak, (Szepsiszentgyörgy pl. kétmilliárd lejt különített el az ifjúsági alapba, szerk. megj.), hogy elmondhassa igényeit és meglátásait, ennek érdekében minél több fiatalt szeretnének bevonni a közéletbe a helyi tanácsokba. Továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy az a tény, hogy valamely egyesület tagszervezete lesz a HÁRIT-nak, az nem vonja maga után azt, hogy alárendeltje is lesz, minden egyesület megõrizheti függetlenségét, nincs szó tehát alárendeltségrõl, csupán partnerségrõl beszélhetünk. Mert az ifjúság az nem politikai ügy! - fogalmazott.
Egy újabb sikeres ZIKE akció!
Újabb tervvel rukkoltak elõ az erdõvidéki zöldek, ezúttal falvakon is gyûjtöttek olajat és elektromos hulladékot, és ötletük nem volt hiábavaló, hiszen több vidéki településen sikerült tetemesnek mondható olajmennyiséget begyûjteni. A központ természetesen Bartóton volt, ahol ezúttal itt húsz liter olajat, két kiló elemet, valamint használt elektromos hulladékot sikerült összeszedni, Bölön 12 liter, Nagyajta 10 liter, Kisbacon 10 liter, Erdõfüle 10 liter használt olajat gyûjtött, emellett pedig elektromos hulladék is szép számmal érkezett a falvakról is. Mindez bizonyítja, hogy az emberek fogékonyak, és igénylik az effajta környezetbarát akciókat vidékünkön is. A szervezõ,al a ZIKE megköszöni minden besegítõ egyesületnek és önkéntesnek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az olajgyûjtés immáron nemcsak baróti, hanem erdõvidéki kötelesség legyen! 


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.