Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.25. KözéletIdén is pénzek érkeznek az árvízkárok rendbetételére
A.E.  Kedden délben nagy volt a sürgés- forgás Bölön községben, ugyanis híre ment, hogy Kovászna megyei látogatása során Borbély László környezetvédelmi miniszter Bölönbe is ellátogat, hogy a helyszínen nézze meg, mennyire állnak a tavalyi árvíz okozta károk helyreállításával, valamint ellenõrizze, hogyan haladnak Bölön-patak medrének a megerõsítési munkálatai. A tavalyi két árvíz okozta kár jelentõs, még a mai napig nem sikerült teljes egészében felmérni azt, hogy mit tett tönkre a víz, és hogy mit jelent ez anyagi értékekben az amúgy is szûkös költségvetéssel éldegélõ községnek. Az egyik égetõ gond az, hogy a falu fõutcáján átívelõ híd annyira megrongálódott tavaly, hogy le kellett bontani, a központban tehát megbénult az élet, az emberek türelmetlenek, ugyanis sok bosszúságot okozott már a híd hiánya és az utcákba elterelt forgalom.
A miniszteri látogatásoknak az árvízkárok megtekintése mellett egyéb hozadéka is volt: tavaly 16 milliárd lej érkezett a károk helyreállítására, továbbá ezúttal aláírták a megye eddigi legnagyobb pályázatát, ami meghaladja a százmillió eurót – Barót nélkül, –  aki nem kívánt résztvenni az integrált vizes uniós pályázatban, így 19 millió eurótól (!) esett el... .
Márpedig ide hidat kell tenni!
Az épülõ objektum körül felsorakozó emberek, – akik valószínû a miniszter érkezésére vártak – elmondták, az õ meglátásuk az, hogy jobb lett volna, ha nem bontják el a hidat, többen úgy vélik, nem volt annak semmi baja, nyugodtan lehetett járni rajta! Ha kicsit megrogyott, még mindig jobb volt mint most, mert eddig csak két támpillért építettek fel és kész, azóta semmi. Több bámészkodó is nehezményezte azt, hogy az új híd bizony túl alacsonyra van tervezve, mi lesz akkor, ha jön egy nagyobb árvíz, ha a víz megint megszorul, aminek ha a híd alacsony lesz, nagy a valószínûsége, akkor mi lesz velünk? – fõleg azok aggódtak a legjobban, akik a híd közvetlen közelében laknak, és már kétszer megtelt mindenük a nyári árvizet követõen... 
A miniszter: jött, látott, s hallott
A helyszínre kiérkezve maga Borbély László is megkérdezte, hogy a központban levõ hidat miért kellett elbontani, és érdeklõdött a most épülõnek a további sorsáról is. A körülötte lévõ vízügyi szakemberek elmondták, hogy a híd szerkezete annyira megrongálódott a lezúduló két árhullámnak köszönhetõen, hogy alkalmatlan lett volna a forgalom lebonyolítására, mitöbb, ezen az útszakaszon bonyolódott le a teherforgalom is, ennek fényében veszélyes lett volna a megtartása. Tamás Sándor megyei tanácselnök, aki maga is a helyszínre látogatott, elmondta, hogy a megyének van egy nagy projektje, ami 2,4 millió lej (24 milliárd régi lej) ebbe bele van foglalva  a híd is teljes egészében, továbbá a híd két oldalán száz-száz méter betontámfal kiépítése is szerepel benne. Jelen pillanatban saját erõbõl csak a központon átívelõ hidat tudná a megyei tanács elkészíttetni, Tamás Sándor kérte a minisztert, ha lehet, mihamarabb utaljon ki pénzeket ide, hiszen a híd befejezésére már nem áll elég anyagi forrás a rendelkezésükre, hiszen a megyében jóval több mint félszáz ehhez hasonló hidat kell újraépítsenek. Borbély ígéretet tett, hogy a hátralévõ nyolcszáz ezer lejt biztosítani fogja majd Bölönnek. Fontos, hogy minél hamarabb végezzenek, és nemcsak a híddal, hanem a támfalak kiépítésével, mivel ha az idén is lesz egy árvíz, akkor odavész az eddig elvégzett munka és pénz. Ezért a miniszter megkérte a megyei vízügy illetékeseit, hogy készítsék el az átíratot, hogy melyek a munkálatok fõbb pontjai, továbbá közöljék, mit lehet helyi erõbõl megvalósítani, és tisztázzák a kormány fele háruló részt is.
Ha lesz terv, híd is lesz
A központból Bölönpatak irányába vezetett az út, Borbély kíváncsi volt az ottani helyzetre is. Annál is inkább, mert ott a patak megerõsítési munkálatok nagy részét már sikerült elvégezni, így már egy teljesebb képet kaphatott arról, hogy a szakemberek milyen munkát végeztek. A dolognak egyetlen szépséghibája csupán a felsõ bölönpataki híd helyzete, amely jóval kisebb károkat szenvedett, mint az alsó, ám mindenképpen meg kell javítani, mert az átkelés rajta rizikós. A híd a helyi tanács tulajdonában van, ezért a szükséges terveket nekik kell elkészíteni, ha nincs terv, akkor nincs pénz sincs, továbbá senki nem fog terv nélkül hidat építeni – nyomatékosította a környezetvédelmi miniszter.
Idén is pénzek érkeznek az árvízkárok rendbetételére
Természetesen ezt megyeszinten kell érteni,  a miniszter egy rövid kiértékelõt is tartott Bölönben: "A tavaly az árvizek által okozott károkra a Környezetvédelmi Minisztérium 900 millió lejt utalt ki, ami több mint 200 ezer euró. Ebben az évben ennek az összegnek a kétszeresét fogják majd biztosítani, hiszen beindul egy nemzetközi infrastruktúrát fejlesztõ program Romániában. Ami Kovászna megyét illeti, ide is újabb pénzeket fognak kiutalni, hiszen rengeteg híd van még megrogyva a megyében, ezt valószínû már nem a környezetvédelmi tárca adja, hanem a kormány tartalékalapjából biztosítjuk. Ez az év megint arról fog szólni, hogy több pénzt adunk ki ilyen típusú beruházások finanszírozására. Amire vállalkoztunk   eddig, sikerült kivitelezni"! – foglalta össze a helyszínen látottakat Borbély László, aki nagyon elégedett volt az itt elvégzett munkával, annál is inkább, hogy a tavalyi árvizet követõen a helyszínen járt, és látta, hogy milyen volt a helyzet.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.