Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.25. KözéletVeszélyben a lovak
A.E. Felütötte a fejét a vérbajveszély 
Kettõ és négyezer lej között van egy jó ló ára vidékünkön, ami az egyszerû gazdaember számára bizony nagy értékkel bír, hiszen egy lovasszekér, tehát maga a ló nagy segítségére van a mindennapokban a mezõn vagy gazdaságban dolgozó embereknek. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy a vidék földterületeinek nagyobb részét még most sem a mezõgazdasági gépekkel munkálják, akkor elmondható, hogy egy jó ló szinte megfizethetetlen. Az utóbbi idõben így is elég csapás sújtotta az itteni gazdákat, hiszen most nemrég tiltották le a sárga számtáblás jármûveiket, lovaikat most pedig vérbajveszély fenyegeti. Dr. Antal Zoltán frissen végzett állatorvos elmondta, hogy ez egy nem gyakori betegség mifelénk sem, amelynek megelõzésére szükséges és érdemes odafigyelni. Az  injekciózás esetén (nincs védõoltás erre a betegségre) mindig steril tût használjanak, megtörtént olyan már, hogy egy tûvel végigoltották az egész állatállományt, ahol az egyik állat fertõzött volt, és ettõl az összes beteg lett. Ha egy ló vérbajos lesz, akkor a legfontosabb, hogy el kell szigetelni, külön istállóba kell tenni, majd le kell vágni, mert a legyek is terjeszthetik a fertõzést. Szerológiai vizsgálatokat kell végezzenek az állatorvosok, hogy felderítsék a beteg egyedeket. A betegség tünetei: váltóláz, fáradékonyság, kevésvérûség, a betegség idült stádiumában a has és a végtagok tájékán ödéma jelentkezhet a krónikus szívelégtelenség esetében, továbbá lefogyás, keringési zavarok lépnek fel. Gyógyíthatatlan kór, gyógymód nincs, kezelés és védõoltás sincsen rá.
Kárpótlás létezik, csak kell igényelni
Dr. Nemes Emeric, a Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgató helyettes elmondása szerint. Azokban az állományokban, ahol nem fordult elõ betegség, ott évente végeznek tömegszûrõ vizsgálatot, fontos, hogy minden gazda vesse alá állatát ennek a vizsgálatnak, minden hat hónaposnál idõsebb lovon el kell végezni. Abban az esetben, ha pozitív az eredmény, tehát beteg a ló, az aktuális törvény szerint vágásra kerül sor. A kárpótlás harminc napon belül megtörténik, be kell jelenteni, van egy felértékelõ bizottság, a vágósúlyt a vágóhídon kifizetik, és a különbözetet majd a felértékelõ bizottság állapítja meg.
Nem fenyeget járványveszély
A gócpont egyelõre Bölön község, itt jeleztek több megbetegedéses esetet, a kór egyelõre lokalizált, nem terjedt tovább. Hasonló esettel évekkel ezelõtt még Vargyason találkoztak, ám azóta sikerült megtisztítani a falut a beteg állatálománytól.
A szemételhordás közös ügy Magyarhermányban is
Nagybaconban a Tega munkásaival együtt maga a polgármester is ki fog szállni azokra a problémás helyekre, ahol szükséges. Bardocz Csaba elmondta, hogy a szemétszolgáltató ezentúl egy utánfutót is fog használni, így mindenüve el fog tudni jutni. Azon vannak, hogy minél hamarabb megoldják a fennálló gondokat, többek között Magyarhermányban is a roma telepen. A Tegá-s zacskókat pedig a helyi üzletekben lehet megvásárolni, ez mindenképpen szükséges, enélkül nem viszik el a többlet hulladékot – figyelmeztetett az elöljáró. A lakosság széleskörû tájékoztatása érdekében a kisbaconi Bodvaj Egyesület felvállalta, hogy megszerkeszti a magyar nyelvû tájékoztató füzeteket, amelyben megtalálható lesz, hogy a szelektív szigeteken lévõ kontájnerekbe milyen típusú hulladékot kell beletenni.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.