Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.25. KözéletMirõl hallgatnak a bárányok?
H.F.A.  A változó törvények és az EU-s normák következtében lassan megváltoznak a sok száz éves õsi székely szokások is. Sokan például, nem csak azért nem vágnak disznót, mert egyre többe kerül a felhízlalása, hanem a törvény annak módozatát is korlátozza. Akárcsak a húsvéti bárányét.
Az idei húsvéti bárányvágás törvényes elõírásairól írásban értesítette a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal a kormánybiztosi hivatalt, a megyei tanácsot, a polgármesteri hivatalokat és az érintett állatorvosokat.
Mit lehet vágni?
Juhot vagy bárányt életkortól függetlenül az év bármely napján lehet vágni az engedélyezett vágóhidakon, a húsvéti ünnepek alatt (2011. április 18 - 23.) pedig ideiglenesen berendezett helyeken is lehet. Tudomásunk szerint is megyénkben elõbbi Lemhényben és Sepsiszentgyörgyön mûködik, de egyes miklósvári és baróti vágóhidak is vághatnak kérésre juhot, bárányt. A dr. Sikó Barabási Sándor által jegyzett levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a vágó központokban csak azonosított és beiktatott jószágot lehet levágni, olyant, amely bekerült az Országos Adatbázisba. Az azonosítást a szabad gyakorlású állatorvosok végzik, a füljegyek anyagi költségének fedezése pedig idéntõl az állat tulajdonosára hárul. Utóbbi következtében pedig egyes vélemények szerint megnövekedhet a bárányhús ára, azonban arról is hallani, hogy csupán mesterségesen növesztenék egyesek a húsvéti asztalra való árát.
Hogyan lehet vágni?
A vágáskor három fontos lépést kell betartani. Elõször is az állatot kötözéssel mozgásképtelenné kell tenni, majd annak függvényében, hogy szarvas vagy anélküli, a megadott helyen fejbe kell lõni speciális pisztollyal, végül a vérét legalább a fejütõér elvágásával kell kifogni.
Elengedhetetlen körülmények
A vágóhelyek kötelezõ módon fel kell, hogy legyenek szerelve a vágáshoz, nyúzáshoz, kibelezéshez szükséges kellékekkel, hideg- és meleg vízellátás is elengedhetetlen. Az állat csak kankóra akasztva nyúzható és belezhetõ, csakis oly módon, hogy a vásárlónak ne okozzon kellemetlen helyzetet. A vágott húst az állatorvos látja el pecséttel, miután felügyelte a higiéniai és egyéb elvárások betartását. Az ideiglenes vágóhelyek engedélyére a kérést Kovászna Megye Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatalához legkésõbb 2011. április 1-ig lehet leadni, az engedélyt a 2011. április 18 - 23-as idõszakra bocsátják ki.
Mekkora áldozat lesz a húsvéti bárány?
Az idei húsvéti bárány áráról egyelõre még idõszerûtlen beszélni, annyi biztos, hogy már Brassóban luxuscikként emlegetik a bárányt. Az üzletekben, a piacokon felénk eddig sem nagyon lehetett kapni, ha nem volt a saját portán, akkor a szomszédtól, vagy másod, harmadkézbõl került a bárány az asztalra. De egyre gyakrabban esik meg, hogy helyét a nyúl veszi át, amelyet az ügyes és leleményes háziasszony a tökéletes hasonmássá varázsol.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 710. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.