Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 708. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.11. Közélet

Egyházakkal kapcsolatos törvények
Az elmúlt héten a képviselõházban két olyan törvény is megvitatásra került, amely az egyházak tevékenységével kapcsolatos. Az elsõ törvény, amit a plénum már megszavazott, kimondja, hogy az egyházak, valamint az általuk létrehozott alapítványok és egyesületek az állammal partnerségi viszonyba kerülve fejthetnek ki szociális tevékenységet, amelyet állami költségvetésbõl is finanszíroznak. Ezt pályázat útján lehet elnyerni, minimális 20%-os önrész biztosítása mellett.
A másik törvényt, amelyet RMDSZ-es képviselõk kezdeményeztek, még csak a mûvelõdési bizottság fogadta el, eszerint az egyházak visszakaphatják az önkényesen elkobzott levéltári anyagaikat. A levéltári anyagokat kisközségi szinten szolgáltatnák vissza. A törvény értelmében a visszakért anyagok tulajdona az egyházaké lesz, és természetbeni visszaszolgáltatásuk annak a függvénye, hogy mennyire tudják biztosítani a dokumentumok tárolását, szakszerû megõrzését és hozzáférhetõségét. Azon dokumentumok, amelyek számára ezt még nem tudják biztosítani az egyházak, egyházi tulajdonba kerülnek ugyan, de megõrzésre az állami levéltárnál maradnak mindaddig, amíg a feltételeket nem tudják teljesíteni. A törvény bizottság által elfogadott változatán Kerekes Károly, Máthé András Levente és Márton Árpád képviselõk dolgoztak. Ez utóbbi törvény plénumbeli elfogadása a következõ hetekre vár.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 708. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.