Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.03.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 708. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.03.11. Közélet

Székelyföld legrégebbi települése
 1211-ben II. András király a teuton lovagoknak adományozta a Barcaságot. Adománylevelében Castrum Sanct Nicolai néven Miklósvár, mint az adományozott terület egyik határtelepülése szerepel, lévén e bejegyzéssel egész Székelyföld elsõ írásban jegyzett települése.
A jeles évforduló alkalmával 2011. július 23-26. között négy napos nagyszabású rendezvénnyel tisztelegnek a falu, Erdõvidék és Háromszék lakói. A rendezvénysorozat keretében ünnepi szentmisére, tudományos konferenciára, kiállításmegnyitókra és más kulturális-, illetve sportprogramokra, emlékjel avatóra, iskolanévadó ünnepségre is sor kerül. A baróti Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület kezdeményezésére és szervezésében elsõ alkalommal érkezik Háromszékre a Koronaõrség kiséretében a Magyar Szent Korona hiteles másolata (http://www.koronaorseg.hu/programok.html), amely az ünnepi szentmise keretében kerül bemutatásra. Az idén negyedik alkalommal megszervezésre kerülõ Erdõvidéki Középkori és Reneszánsz Nap rendezvényei is Miklósvárra költöznek. A korabeli hangulatot idézõ rendezvényeknek a Kálnoky kastély és udvara fog helyszínül szolgálni. A rendezvénysorozat utolsó napján, július 26-án kerül sor a hagyományos Szent Anna napi búcsúra, amelynek fényét idén orgona- és zászlószenteléssel is emelni kívánják a szervezõk.
A rendezvénysorozatot kezdeményezõ helyi Pro Miklósvár Egyesület és a miklósvári római katolikus egyházközség mellé szervezõtársként csatlakozott a miklósvári Kálnoky Alapítvány, a baróti Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület és a Kovászna Megyei Mûvelõdési Központ.
2011-ben Kovászna Megye Tanácsa a miklósvári rendezvényt, a nagyajtai Kriza János és a zágoni Mikes Kelemen évfordulós emlékünnepségek mellett, a megye kiemelt rendezvényeként tartja számon.   
 - erdõvidéki -


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 708. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.