Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.11.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 590. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.11.28. Közélet

Az utazó tanácsa

Bara Zoltánt, az MKP külügyi titkárát sepsiszentgyörgyi látogatásakor kérdeztük, mit tanulhatunk a szlovákiai politikai tapasztalatokból mi, erdélyiek, két nappal a választások előtt?
– Szlovákia nagyon fiatal ország, 1993-ban jött létre, és egy kezdeti bukdácsoló korszak után lendületes rajtot vett, 1998-tól 2006-ig a magyarok a szlovák kormánykoalíció részesei voltak. Ezidőtájt abból az állapotból, amit Madeleine Allbright akkori amerikai külügyminiszter 1998-ban úgy fogalmazott meg, hogy Szlovákia egy sötét folt Európa térképén, 2006-ra Szlovákia sereghajtóból éltanulóvá lett. Rengeteg gazdasági reformot, szerkezet-átalakító intézkedést hozott az a kormány, amelyben jobbközép erők és a Magyar Koalíció Pártja vettek részt, ennek következtében Szlovákiában az elmúlt években nem volt ismeretlen az évi 10 százalékos GDP-növekedés sem. Azt is elmondhatom, hogy magyar-szlovák kapcsolatokban mind Szlovákiában, mind Magyarország és Szlovákia között egy óriási fordulat következett be, aminek alapvető része az volt, hogy az MKP a legstabilabb, legmegbízhatóbb ereje volt a szlovák kormánykoalíciónak. Így érkeztünk el 2006-hoz, amikor parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában, és látni kellett azt, hogy az, amit az emberek egy nappal a választások előtt még elképzelni sem tudtak, és az elemzők, szakértők egy százaléknál kevesebb esélyt adtak neki: két hét alatt Szlovákiában egy olyan kormánykoalíció jött létre, amelyben a szociáldemokraták összeálltak Vladimir Meciar előző miniszterelnök pártja mellett egy ultranacionalista szlovák nemzeti párttal. Ez előrevetítette annak a rémképét, hogy a XXI. században, uniós tagként azokkal a gondokkal kell megküzdeni, amelyekkel annyit küzdöttünk a 90-es évek folyamán.
Választások előtt nem külföldre kell figyelnünk, hanem önmagunkban kell bíznunk. Az az erő, amit egy kisebbségi párt jelent, az Szlovákiában, és örömmel látom, hogy Romániában is,  garanciája, szavatoló ereje annak, hogy az ország demokratikusan, a kisebbségi jogokat tiszteletben tartva képzeli el a jövőjét, és ez a folyamat szakadt meg Szlovákiában 2006-ban, és látnunk kell azt, hogy ha nincsenek ott a képviselőink a parlamentben, akkor mindazon jogok, amelyeket természetesnek veszünk, percről percre megszűnhetnek, sőt visszájára fordulnak. Egyetlen jó tanácsom, amit utazóként adhatok, ne bízzanak semmit a véletlenre!
 F. B.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 590. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.