Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.02.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 706. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.02.25. KözéletKekszet aprítottak a nyaklevesbe
H.F.A., A.E.  Hírérték nélküli már, hogy Erdõvidék, különösen Barót lakossága munkanélküliségben szenved. Szerkesztõségünkbe is nap mint nap érkeznek panaszok azok részérõl, akik megélhetés után néztek külföldön, de fizetés helyett fenyítésben, de olykor testi sértésben is részesültek.   Az utólagos zaklatásoktól többen nem merték felvállalni a nevüket a sajtónyilvánosság elõtt, de a mondanivalójuk az nagyjából megegyezett. "Mi tavaly szeptember 8-án tizenhárman indultunk Ciprusba, volt egy illetõ Barótról, aki korábban már dolgozott ott, s a fõnöke mondta, hogy szüksége lenne ennyi s ennyi munkásra. A fõnök lefizette a repülõjegyet, Ciprusban mikróbusszal vártak minket, ott eladott minket, a férfiakat az építkezésbe, a nõket takarítani vendéglõbe, konyhára. 5 eurós órabért ígért, napi tíz órai munkával, lakást ingyen biztosított, s adott volna 10 eurót naponta ételre. Harmadik nap, amikor szóvá tettük a munkaadónak, hogy nem tartotta be a szavát, visszakérte az ételpénzt, s mutatott egy vasrúdat, mondta, hogy azzal már több hozzánk hasonlót elintézett. Akkor visszamentünk ahhoz, aki eladott, õ vette fel a pénzt, de nekünk nem adott semmit belõle, osztán még dolgoztunk vagy három hetet máshol, de annyit sem kaptunk, hogy az útiköltség után valami megmaradjon." - magyarázza két 30 - 40 év körüli férfi, aki nevét elõvigyázatosan elhallgatta.
Fejes Mária azonban vállalta munkahelykeresõ kalandját olvasóink elõtt: "Én szeptember 23-án indultam útnak tizenketted magammal, három napot ültünk a bukaresti repülõtéren, amíg a patron feketén meg tudta venni nekünk a repülõjegyet. Mi hajnal négykor keltünk ott Ciprusban, vendéglõben mosogattunk, takarítottunk, addig, amíg hátba nem ütöttek úgy, hogy neki nem estem az ajtónak, ha nem jöttek volna utánam a gyermekek, akiket egyik munkatársam riasztott, lehet, hogy most halott lennék. Én csak úgy tudtam hazajönni, hogy a legények összepótoltak. Voltak, akik még maradtak tovább, de sem azok, sem az a baróti, aki a munkát szerezte nekünk, nem kapott állítólag egy vasat sem." Jankó Ferenc 28 éves, õ 15-16 éves kora óta kõmûveskedik, falazott, vakolt, amit mondtak, sok helyen, a legtöbbet Brassóban, Bukarestben, Temesváron, a ciprusi munkalehetõségrõl egy Dózsa-téri személyen keresztül értesült, akinek még a nevét sem tudja, telefonon keresztül értekezett vele. "Leadtuk a buletint s 50 lejt, amivel eljuttunk Bukarestig, a repülõjegyet a patron állta, mondták, hogy majd lehúzzák a fizetésbõl. Napi tíz órát kellett volna dolgozni, amibõl több is lett. Az 5 eurós órabér is elúszott. A patronnak román felesége volt, beszélt románul. Én 25 napot húztam le, tovább nem bírtam koplalni. Én sem kaptam többet, mint amivel haza tudtam jönni Barótra. Olyan is volt, hogy egy rakás kekszet adtak, egyéb étel nem volt, közülünk egyet nyakon is csapott a patron, aki vetett a másikra, aki a munkát szerezte. Nem tudom, miért nem fizettek, azt tõlük kellene megkérdezni. Azt tudom, hogy dolgozni mindenhol kell, de fizetni sehol sem akarnak."
Külföldön nincsen aki képviseljen minket
Nem csak a ciprusi munkavállalók voltak azok a személyek, akik áldozatul estek a külföldi munkavállalás zsákutcáinak. Tavaly nyár végén valóságos népvándorlási hadjárat vette kezdetét, akkor amikor hírül ment Erdõvidéken, hogy Csehországban jól fizetõ munkát ajánlanak. Ennek a felhívásnak nagyon sokan bedõltek, néha egész családok is, akik azt a kevesüket is, ami van, pénzé téve, kölcsönbõl, de megszerezték a legszükségesebb kellékeket, ahhoz, hogy kimenjenek dolgozni, egy szebb karácsony reményében. A 23 éves baróti Barok Ferenc sem tétlenkedett (bár már egyszer megütötte a bokáját, éppen a szomszédos Szlovákiában), úgy döntött, ismét szerencsét próbál, és többedmagával buszra szállt. "Egy heti ételt kellett magunkkal vigyünk, és annyi ruhanemût ami elég egy-két hónapra, a szállítás ingyenes volt, itthon nem kötöttünk semmiféle szerzõdést, elöljáróban csak annyit tudtunk, hogy száz koronát adnak ételre. Harminchat óra buszozás után megérkeztünk egy cseh kisvárosba, amely nem lehetett nagyobb mint Barót. Ott egy munkásszállóba helyeztek ki minket és innen mentünk ki a hegyekbe fát vágni, irtást tisztítani, vagy csemetét ültetni. Ott kinn kötöttük meg a munkaszerzõdésünket, ami teljesen csehül volt írva, amikor megkérdeztünk valamit, mert nem értettük, hogy mi áll benne, azt válaszolták ne kérdezzünk annyit, ha nem tetszik mehetünk haza. A szerzõdés értelmében 800-1000 eurót kerestünk volna hónaponta, ehelyett már az elsõ héten a száz korona ételpénz helyett kaptunk ötvenet, ami úgy negyven eurónak felel meg. Minden kimondhatatlanul drága volt ott, fõleg az élelmiszer, így szinte alig volt mit megegyünk, amíg tartott az itthoniból még volt valahogy, de amikor elfogyott, akkor fõztünk szederlekvárt, meg gombákon éltünk, amit az erdõbõl szedtünk. Másfél hónap kemény munka után adtak kerek száz eurót, 2500 koronát, na akkor egypáran úgy döntöttünk, hogy elég volt, szedtük a cókmókot és indultunk haza. Ha jól számoltam, innen Romániából olyan 1000-1300 munkás dolgozott ott. Akik nem jöttek velünk és kiülték a két hónapot, azok sem jártak jobban, kaptak kétszáz eurót és mehettek a szemük világába”.  - foglalta össze a történteket Ferenc.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 706. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.