Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.01.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 702. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.01.28. Sport

Mit kapunk a pénzünkért cserébe?
 A.E.  Nagyon sok horgászban megfogalmazódik ez a kérdés, hiszen az ANPA-nak kifizet harminc lejes díj mellett, még az általa választott horgászegyesületnek is befizeti a tagdíjat, ami jóval meghaladja az ANPA- s engedély értékét, ezért joggal várhat el több odafigyelést, rendszeres ellenõrzést, halvédelmet, s mi több, hogy méltó helye legyen azon egyesületben ahová tartozik.
Ez a fajta felfogás az elmúlt idõszakban többé-kevésbé megvalósulni látszott, ám nem egy horgászban ébresztett ugyanakkor meghasonulást, néhányan ma is úgy gondolják, hogy kiábrándultak a vidéken most mûködõ egyesületek valamelyikébõl.
Tény, hogy semmi sem tökéletes és az itthoni halvédelem, horgászat terén is rengeteg tennivaló akad, valamint a egyesületek tevékenysége is hagy némi kívánnivalót maga után. Senkinek nem tisztsége mások helyett dönteni, sem pedig befolyásolni valakinek a döntését, ám a valós helyzet felvázolását nem téveszthetjük szem elöl.
A múlt héten megkeresett Szilágyi János az AJVSP elnöke, biztosított minket afelõl, hogy a februári hónap folyamán rendelkezésünkre áll abban a kérdéskörben, hogy az egyesület milyen tevékenységeket, folytat valamint folytatott az elmúlt idõszakban, és mit ad a horgászoknak idén cserébe az ott kiváltott engedélyért.

Nemcsak januárban kell ellenõrizni!
Ezen a héten megkerestük a Rika Sporthorgász Egyesület elnökét Marian Istvánt, aki általunk feltett kérdésekre válaszolt, mit adott az egyesület az erdõvidéki horgászoknak az elmúlt öt évben, továbbá, hogy mire számíthat az aki ennél az egyesületnél vált ki horgászengedélyt a 2011-es évre. Bevezetésképpen az elnök fontosnak tartotta tisztázni, hogy a két egyesületnek itt Erdõvidéken egyforma státusza van a híresztelésekkel ellentétben.
Mindkettõ non-profit egyesület, mindenik az AGVPS-vel van társulásban, és az országos vízügynökséghez (ANPA) van bejegyezve. Tehát téves az a kijelentés, hogy a Rika Egyesület magán egyesület lenne, - adta tudomásunkra Marian.

Mit tett a horgászegyesület az elmúlt öt évben?
A 2006-os megalakulásunktól kezdõdõen, minden évben az engedélyekbõl származó többletet haltelepítésekre fordítottuk, a tavaly is az ebbõl származó jövedelem négyszeresét költöttük haltelepítésre, hiszen nemcsak az engedélyekbõl származó jövedelmet fordítjuk erre, hanem a többi pénzügyi erõforrásaink jó részét ebbe fektetjük.
Az öt esztendõ alatt betelepítettünk körülbelül 17,5 tonna halat Miklósvártól egészen Barótig. Az idén sem állunk le folyamatosan telepítünk halat.
A horgásztatás mellett, aktiv versenyzéssel is foglalkozunk, mára két országos szinten is jegyzett versenyzõnk van Ágoston Szilamér, aki a gyerek kategóriában országos bajnoki címet nyer, és Antal Tímea, aki ugyancsak a gyerekeknél országos második lett tavaly.
 Ezek az eredmények is jól bizonyítják, hogy mennyire odafigyelünk a fiatal generációk nevelésére.
Ebben az öt évben 27 versenyt rendeztünk, országos és megyeszintû versenyeket, 2006-tól itt rendezzük a megyei döntõket is a Pumpaházi tavon, azon a holtárkon, ami mára már országos hírnévre tett szert.
Az idénre 6-7 versenyt terveztünk be, amelyben nemcsak megyei szintû versenyek, hanem úgynevezett házi versenyek is szerepelnek.

Mennyire fogják rendszeresíteni az ellenõrzéseket?
Csak a januári hónap folyamán a rendõrséggel négy ellenõrzést folytattunk, de nem elégszünk meg ennyivel, heti rendszerességgel megyünk ellenõrizni, a továbbiakban is, le is beszéltük a programot a rendõrséggel. Tudni kell, hogy rendõri, vagy csendõri jelenlét nélkül senki nem ellenõrizhet le senkit, mert az úgy nem törvényes.
Az engedéllyel rendelkezõ horgász annyit tehet, hogy azonnal - és nem pár napos késéssel - értesíti a rendõrséget, ha kihágást észlel a horgászat terén.
A non profit egyesületnek nincs joga az állam nevében ellenõrizni.
A máshonnan érkezõ horgászokkal kapcsolatosan egyelõre nem tehetünk semmit, hiszen ha ANPA-s engedéllyel rendelkeznek, akkor nincs jogunk elzavarni õket, hiszen ez feljogosítja arra, hogy az ország bármely területén horgásszanak. Információim vannak arról, hogy megtörténhet az is, hogy az idéntõl már területi engedélyek lesznek, és innentõl már teljesen más lenne a helyzet. Az áraink ami a Pumpaházi tavon lévõ horgásztatást érinti nem változnak, csak azok számára emeljük 30-ról 40-en lejre a napibért, akiknek erre az évre nem a Rika Egyesülethez szól az engedélyük.
A köpecbányai-tó továbbra is megmarad kizárólag csak a Rika tagoknak.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 702. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.