Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.01.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 699. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.01.07. Közélet

Már közhellyé vált az a mondás, mely szerint tévedni emberi dolog, azonban aki beismeri az elkövetett hibát, máris megtette az elsõ lépést a javítás felé. Mi is erre teszünk próbálkozást, amikor jelen összeállításunkban a 2010-es lapszámainkban ejtett kisebb-nagyobb hibáinkat vesszük lajstromba, ugyanis egy év alatt akarva-akaratlan becsúszott pár, tettük mindezt annak a tudatában, hogy ha már megjelent fehéren a fekete, a beismerés kevésbé menti a helyzetet. Volt hibánk, amit a technika ördöge okozott, volt, amit emberi tévedés, de olyan is, amit figyelmetlenség. Elõfordult, hogy mi kényszerültünk hibaigazítással menteni, de akadt kedves olvasónk, aki nyomdai szedéskor történt tévedéssel magyarázta a hibát, ami – hadd ismerjük el –, nem állja a helyét, ugyanis ma már a nyomdába került anyagon nem lehet javítani, oda kész oldalak kerülnek a szerkesztõségbõl.

Horthy románul is Baróton járt
A szeptember 17-i lapszámunkban a magyarok bevonulásának hetven éves évfordulójára rendezett megemlékezésrõl szóló tudósításunkban tévedésbõl azt írtuk, Horthy Miklós Baróton járt, ennek az igazságértékét figyelmen kívül hagyva, egy megyei szélsõséges lap világhálós oldalán románul is megjelent, persze nem a mi fordításunkban.

Amikor a hibaigazítás is hibásan jelenik meg
A hibaigazításnál maradva, lapozgatás közben kettõre is találtunk, amelyben szintén hiba csúszott: A július 9-i lapszámunkban megjelent A fizika, a román és a magyar volt az akadály címû, érettségi eredményekrõl beszámoló írásunk után az egyik magyar szakos tanárnõ kért pontosítást, amelybe a szövegszerkesztõ automatikus elválasztása során téves szótagolás jelent meg, amelyet a korrektúrázás során nem vettünk észre: akadá-ly, a másik hibát, amely a hibaigazításba került, laptulajdonosunk róvására írjuk, hiszen az utóbbi idõben egyre többet mondogatja, fiúk, meg kell húzni a nadrágszíjat, mi szót is fogadunk, spórolunk a betûkkel, helyesbítettünk, mert a december 3-i olvasói levelünk végén lévõ szó csonkán jelent meg: munkájukér, a hibaigazításkor is megtakarítottunk egy betût, a hiba helyett hibért kértünk elnézést.

Cím nélkül
Nagyobb nevû lapoknál is elõfordul a betûk sorrendjének felcserélése, de akár a helyesírási hiba is, azonban a cím elírása súlyos tévedésnek számít, mi ezt úgy próbáljuk meg elkerülni, hogy röviden fogalmazunk (elfelejtjük kicserélni a munkacímet), így fordulhatott elõ a Kisbaconi vagy a Kelekótya cím, vagy az olvasó egyszerûen a fekete címdobozt találja az írások fölött. Vagy például a december 17-i lapszámunknál annyira zavarba jöttünk a szociális juttatások megnyirbálásáról írt cikkünk írásakor, hogy címében nem tudtuk eldönteni, csökkenek vagy csökkennek. Szintén a címadás kategóriába tartozik, amikor egy régit nem cseréltünk ki, és Piaci árak név alatt jelent meg a környezetvédelmi minisztérium egy fontosabb közleménye.

Turáni lepel és turini átok
 Átok vagy sem, de a hibás címnél is vannak nagyobb tévedéseink, de fogalmakat is tévesztettünk össze, na jó, elütöttünk egy betût, így lett a turáni helyett turini átok, igaz, abból csak lepel van, és az is inkább torinói.

Józsit szépen elégettük
Az már tényleg a véletlen volt, de odafigyelhettünk volna, hogy ne keltsünk nevetséges helyzetet: egyetlen lapszámba került a hírünk Nagy József kinevezésérõl az Országos Környezetvédelmi Ügynökség élére és a Józsit szépen elégettük címû farsangi beszámolónk.

Miért maradt el a keresztelõ?
Barót nagy keresztelõre készül címmel adtuk hírül, hogy névtelen utcák elnevezésérõl szóló határozattervezetet terjeszt elõ a helyi tanács. Antal István ny. református lelkipásztor egyházi szemszögbõl közelítvén az írásunkat, nem értett egyet az amúgy sajtóban is használatos kifejezéssel, A keresztelés nem névadás, a névadás nem keresztelés címmel írt olvasói levelet. Az idõ úgy látszik õt igazolta, nem lett keresztelõ, különösebb ceremónia nélkül történt meg a névadás, például az ANL-s tömbház lakóit már az új cím alá jegyezték be.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 699. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.