Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.01.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 699. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.01.07. KözéletA.E.  Bár lapzártánk elõtt még nem nevezték ki hivatalosan dr. Dávid György fõorvost a baróti kórház menedzseri tisztségére,  ám ideiglenes kinevezése szinte borítékolható. Így ha meghatározatlan idõre is, de új vezetõje lesz a térség egyetlen még mûködõ kórházának.
Ágoston László volt menedzser tavaly év végén önként beadta lemondását, távozását azzal indokolta, hogy mivel tervei nem összeegyeztethetõek Nagy István polgármester elképzeléseivel, tíz év után a távozás mellett dönt. Az új igazgató azonban bizakodó, elsõdleges célja elejét venni annak, hogy ne zárják be az intézményt.
Dr. Dávid Györgyöt az ezzel kapcsolatos terveirõl, elképzeléseirõl kérdeztük.

Mint leendõ kórházigazgató, mit tart a legfontosabb lépésnek?
A leglényegesebb feladatomnak azt tartom, hogy a baróti kórház meg kell maradjon, a mindenkori politikai helyzettõl függetlenül. Ha ez az intézmény már száz évvel ezelõtt létezett, és mûködött, mind a mai napig, akkor óriási szégyennek tartanám azt, ha pont most zárnánk be. Hogy a kórház anyagi gondokkal küzd, azt nincs miért eltussolni, de elmondhatom, hogy ez az általános helyzet, mindenütt anyagi nehézségek vannak, ám ez nem vonja maga után automatikusan azt, hogy be kell zárni az intézményt. A baróti kórház nem is biztos, hogy meg fog halni, és ezt én garantálom, hogy nem fog, ha mi, a polgármesteri hivatalok össze tudunk fogni, akkor megakadályozhatjuk ezt. Fontosnak tartom tehát azt, hogy a környék polgármesterei is maximálisan támogassák az erdõvidéki kórház ügyét. Legelõször meg kell nézzük a kórház pénzügyi alapjait, meg kell teremtsük a keretet az eljövendõ költekezésekre, hiszen nem lehet azt csinálni, hogy a fizetésalapunk százszázalékban elmenjen csak fizetésekre. Alig marad valami aprópénz, amibõl szinte semmi komolyabb dolgot nem lehet vásárolni a kórház részére. Tudni kell azt is, hogy ha sikerül sponzort is találni, az sem az ételbonra fogja adni a pénzt. Át kell rendezzük a kórház egész szerkezetét, mûködését, hiszen ebbõl a száz százalékból le kell jöjjünk 75%-ra, ami a fizetéseket illeti. Akkor a fennmaradó pénzösszeget már a kórház javára lehet fordítani, ezért bizony áldozatokat kell majd hozni. Ugyanakkor külsõ segítségre van szükségünk, hogy a fenntartási költségeket lehessen fedezni, itt számítanék a környék polgármesteri hivatalaira, illetve a szponzorok támogatására is. Ne feledjük, közös érdekünk, hogy megmentsük Erdõvidék egyetlen kórházát! Hiszen itt szerencsétlen emberek is vannak, akiknek nincs módjában az, hogy autóba ül, és egy másik kórházba megy, itt van a rengeteg nyugdíjas, nekik ez az utolsó mentsvár.
Mire van most a kórháznak a legnagyobb szüksége?
A kórházi laboratórium korszerûsítése, modernizálása, hogy megtudjunk felelni a nemzetközi normatíváknak. A jelenlegi felszereltséggel nem tudunk szerzõdést kötni a biztosítóval, ezt nagyon hamar szeretném, ha meg tudnánk valósítani, ez mindenképpen plusz jövedelmet jelentene a kórház számára. A másik fontos dolog az altatógép kérdése, nekünk több is van belõle, ezeket ajándékba kaptuk, de mindenikbõl valamilyen alkatrész hiányzik, ami több ezer euróba kerül, erre szeretném elõteremteni a pénzügyi fedezetet, hogy végre legyen egy mûködõképes altatógépünk. Ilyen kérdésekben mindenképpen egyeztetni fogok a többi kollégával is.
Mit mondanak az emberek, szükség van a baróti kórházra, milyenek a visszajelzések?
Nekünk betegünk van bõven, olyan is van, akit el kell küldjünk innen bizonyos okokból más kórházakhoz, olyan dolgokat hallok vissza, amelyek megerõsítenek abban, hogy igenis szükség van Erdõvidéken ránk. Sokan mondták már nekem és a kollégáimnak is, hogy doktor úr, úgy ahogy itt, ebben a kórházban utánunk jártak, össze sem lehet hasonlítani más nevesebb kórházakkal, ott teljesen másképpen állnak hozzá a beteghez. Ez véleményem szerint természetes, hiszen lehet, hogy jobban fel vannak szerelve, és modernebb eszközökkel rendelkeznek, azonban az ilyen kis kórházaknak is van egy behozhatatlan elõnyük, nálunk nincs felületesség, minden beteget naponta meglátogatunk, megvizsgálunk, sokkal mélyebb a kapcsolat a páciens és az orvosa között, mint egy központi kórházban. Ide hozzánk bárki jöhet bizalommal, mert mi a lehetõségeinkhez képest mindent megteszünk a beteg gyógyulása érdekében. Ezzel kapcsolatosan még egy nagyon fontos dolgot megemlítenék, a családorvosok szerepét, nem szabad már eleve azt mondani, hogy ne menjen a baróti kórházba, mert ott nem lehet meggyógyulni, mert ott nincs lehetõség. Küldje ide hozzánk, és mi majd itt eldöntjük, hogy lehet-e vagy sem a beteget itt ellátni.
Ön, mint kórházmenedzser, megpróbál majd új munkaerõt idecsábítani?
Az orvosokat nem szabad félválról venni, ezt mindenkinek tudomásul kell venni! Hogy most nincs altatóorvosunk, az ennek a nemtörõdömségnek, személyes érdekeknek is köszönhetõ, úgy hallottam, hogy a kórház egyetlen altatóorvosnõje annak idején a kilencvenes évek közepén sírva ment el innen. Az ehhez hasonló eset nem szabad, hogy megismétlõdjön. Most hallottam, hogy bejelentkezett egy új fiatal nõgyógyász, aki itt szeretne maradni nálunk, január 15. után megtudjuk, hogy milyen döntés születik. Ahhoz, hogy idevonzzuk az orvosokat, cserébe valamit kell ajánljunk nekik, ezt én egyedül nem tudom garantálni, nem a menedzsertõl függ, ezt már a polgármesteri hivatallal közösen kell hogy megoldjuk.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 699. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.