Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.12.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 695. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.12.10. KözéletH.F.A.  A magyar nemzeti és keresztény összetartozás szellemében szervezték és hívták össze az avatót, a vendégsereg összetételét és az unitárius vártemplom ódon falai közt elhangzó ünnepi beszédeket tekintve mondhatni, sikeresen. Aztán a végén kiderült, az összetartozást mégsem lehet megvalósítani egyik napról a másikra.„Szent-István királyunk megkoronázásának 1010., TRIANON 90., a Magyar Honvédcsapatok erdélyi bevonulásának 70. évében, egyházközségünk vezetõsége úgy döntött, hogy magyar történelmünk jeles évfordulóinak méltó módon való megünneplése céljából méltó emlékmûvet alkot meg. A Magyar Országgyûlés június 4-én, a Trianoni Békeszerzõdés aláírásának és szentesítésének 90. évfordulóján tartott megemlékezésen ezt a napot a Magyar Nemzeti Összetartozás napjának fogadta el, és iktatta törvénybe. Ennek szellemében emlékhelyünket a Magyar Összetartozás Emlékmûvének neveztük el.” – állott a meghívóban.  Az emlékhelyet Szent-István király szobra tette szebbé és gazdagabbá, amely Bölön testvértelepülése, Tápiószentmárton Nagyközség Önkormányzatának és T. Tóth János polgármester adománya. A hívogatót a templom elõtt és bent is a köpeci Hangafa gyermek fúvószenekar biztosította, a díszmeghívottak, a történelmi egyházak és a politikai pártok képviselõinek bevonulása után, akiknek a helyi Kékvirág néptáncegyüttes tagjai díszmagyarba öltözve álltak sorfalat, kezdetét vette az ünnepség. Sokan, sokmindenrõl beszéltek, a felszólalók közt szerepelt Sikó Imre, Bölön polgármestere, Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök, Márton Árpád parlamenti képviselõ, Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Szász Jenõ, az MPP országos elnöke is, továbbá jelen voltak az erdõvidéki történelmi egyházak képviselõi mellett  a megyésítés során Brassó megyéhez szakadt települések, Apáca evangélikus lelkésze és Ürmös református lelkipásztora is.
Szót ejtettek arról, hogy napjainkban a hazugság polgárjogot nyert, hogy azért van szükség jobb- és baloldalra, mert egyensúllyban kell lennie az erdélyi magyar társadalomnak, hogy befogadó nemzet vagy kirekesztett nemzet akarunk lenni, hogy a választás szabadsága vagy a szabadság választása a jobb, de az a kérdés is felvetõdött, hogy szerencsés-e a nemzet tragédiájára, Trianonra, és az államalapító királyra együtt emlékezni.
Amint a nóta mondja, Száz pengõnek ötven a fele, amit el is játszottak, a magyarság képviselõinek fele vett részt az eseményt záró ünnepi lakomán, hiszen arról, a száz pengõ vagy Szász Jenõ zavarta-e, de az RMDSZ magasabb tisztségeit betöltõk testületileg távol maradtak.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 695. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.