Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2008.11.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 589. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2008.11.21. Művelődés

Pál Anikó.  Erdővidéken megtalálható, családi vagy köztulajdonban levő több száz éves bibliákat állítottak ki Baróton a Biblia Évének jegyében. A kiállítás fénypontját az 1660-ban nyomtatott Könyvek Könyve képezte. A Váradi Biblia néven ismert szent könyv Szenci Kertész Ábrahám nyomdájából került ki, a Károli-féle szöveget tartalmazza, Köleséri Sámuel átdolgozásával és széljegyzeteivel. A december folyamán még megtekinthető kiállítást Berszán István, középajtai unitárius lelkipásztor gazdagon dokumentált Biblia-történeti előadása nyitotta meg. “A Biblia a kereszténység elterjedésével túllépett a zsidó nép, illetve a zsidó közösségek által lakott területek határain, és eljutott a Föld szinte minden ismert országába és népéhez. A könyvnyomtatás és a reformáció további lendületet adott a Biblia és a bibliafordítás terjedésének. Egyes nyelveken ekkor készültek el azok a klasszikus fordítások, amelyek máig nagy tiszteletnek örvendenek. Ilyen az angol nyelvű King James-Biblia, a német nyelvű Luther Márton-Biblia vagy a magyar nyelvű Károli Gáspár-féle Vizsolyi Biblia.” - hanzott el Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár termében, a XVI. Erdővidéki Közművelődési Napok első rendezvényén. Berszán tiszteletes úr rámutatott arra, hogy a 2008-as esztendő Biblia Évének való nyilvánításának célja, a Könyvek Könyvének újrafelfedezése a modern társadalomban, a Biblia, mint alapvető irodalmi alkotás, kultúrateremtő erő, és egyben egyetemes kulturális örökség bemutatása, megismertetése az emberekkel.
A Biblia az egyetlen könyv, amely vallásokon, nemzeteken, országhatárokon átívelő összekötő erővel bír. A baróti kiállítást megtekintve pedig visszarepülhetünk eltűnt korokba, kifakult lapokon elevenednek meg a a bibliakiadás és fordítás  egyes fejezetei.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 589. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.