Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2010.11.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 691. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2010.11.12. Közélet

antal  Ha Baróton kiejted a Darkó nevet, senki sem gondol a híres kolozsvári festõmûvész, mûvészettörténész, restaurátor Darkó Lászlóra, hiszen van nekünk egy városunkban közismertebb Darkónk, igaz, nincs rajta a Wikipédián, de attól még Erdõvidék és Barót egyetlen állandósult hajléktalan csõlakója. Volt már rendõrnek, katonatisztnek, nyakkendõs úriembernek, rózsaszínblúzos hölgynek öltözve, annak függvényében, hogy milyen alamizsnát kapott, éppen ki sajnálta meg, vagy mit talált a létét- és túlélését biztosító kukákban. Igen, a kukákból él, vitatkozik, veszekszik is  az –  idõközönként zsákmány reményében szeméttárolókat kerülgetõ – száldobosi vagy hermányi romákkal, “az én kukám” rikoltással védi fenségterületeit. Kitartással lejárja a kukáit, válogat belõlük, tartalékol, nejlonzacskók halmaza és tömöttsége igazolja, hogy az illetõ nap­szakban menynyi – még használható – terméket dobálnak a tömbházlakók a szemétbe. Nem csak magára gondol, állandóan hat-nyolc kutya lebzsel körülötte, s a már számára sem ehetõ élelmiszerrel kutyáit etetgeti. Ezek hálából hûséggel vigyázzák és védelmezik gazdájukat, sokszor még azok ellen is, akik egyáltalán nem akarják bántani a szerencsétlen embert. Úgy néz ki, õ az egyetlen Baróton, aki megoldást keres a kóbor kutya kérdésre, hisz az õ szolgálatába szegõdött állat már nem gazdátlan.
A csõlakó, hajléktalan a huszonegyedik század eleji nagyvárosok egyik égetõ szociális kérdése, egy valamirevaló városvezetés felelõsséggel tartozik,  foglakozik a hasonló személyek jó útra térítésével, vagy legalább minimális emberi létet, megélhetést próbál biztosítani számukra. Nem így van ez nálunk. A régi, jól bevált kommunista módszer és mentalitás az, hogy ha valamirõl nem beszélünk, nem veszünk tudomást, az nincs, de hogy ha mégis, akkor megpróbáljuk eldugni, eltitkolni, úgy, mint annak idején a húsért sorban állókat.
Ez történt Erdõvidék egyetlen szellemileg is fogyatékos szerencsétlen csõlakójával.
Minekutána rövid idõre beköltözött az idõjárás viszontagságai elõl a telefonközpont lépcsõje alá, és ebben a zónában koszos öltözetével, kukából gyûjtögetett tömött zacskóival hozzájárult a város imidzséhez, egyesek úgy döntöttek, hogy ezt a szociális kérdést úgy lehet megoldani, hogy elvesszük Darkó feje fölül a födelet. Így zárták le hét lakatos rácsokkal a Posta és a Romtelecom feljárólépcsõ alatti részeit. Talán ezek azok a rácsok, amelyek annak idején a milícia ablakait védték. Ezt nevezem szociális érzékenységnek, de azért felhívom az illetékesek figyelmét, hogy az ember soha nem tudja mit ér, ma Darkón a sor, holnap esetleg valaki máson!


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 691. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.